Willis Towers Watson: Waardecreatie aandelen steeg 5% door overnames en fusies in 2016

Hoewel de index een outperformance liet zien door overnames en fusies in 2016 (5,4%), bleef het aantal overnames en fusies vorig jaar (942) toch achter ten opzichte van 2015 (1.041), een afname met 9,8%, zo blijkt uit de Quarterly Deal Performance Monitor van makelaar & solution provider  Towers Watson. Wereldwijd presteerden overnames en fusies het beste op nationaal niveau (7,6%) en van de continenten ging dit jaar Noord-Amerika aan kop met 429 geslaagde transacties, gevolgd door Azië-Pacific (314), Europa (171) en de rest van de wereld (28). Nationale fusies en overnames (7,6% boven de index) lieten de beste resultaten zien, gevolgd door grensoverschrijdende transacties (6,8%), sectoroverschrijdende (5,8%) en sectorgebonden (5,4%) transacties.

“Door het recordaantal transacties dat in de laatste twee weken van 2016 werd afgerond (72) tegen  48 deals voor dezelfde periode in 2015,  kwamen de eindejaarscijfers aanzienlijk dichter bij het omzetvolume van 2015 en van het volume dat werd verwacht voor 2016,” aldus Gabe Langerak, Head Corporate Mergers and Acquisitions voor West-Europa, Willis Towers Watson. “Toch is de outperformance die in 2015 werd gehaald, niet overtroffen in 2016. Deze daling leert ons dat investeerders waarschijnlijk in mindere mate vertrouwen op de competentie van de overnemende partijen om diverse bedrijfsmodellen met elkaar te integreren en groei op de lange termijn te realiseren.”

Op basis van de cijfers van 2016 en de huidige politiek-economische ontwikkelingen voorspelt Willis Towers Watson dat zich onder andere de nationale transactietrend door zal zetten in 2017.

Voorspellingen voor overnames en fusies in 2017

Voor het komende jaar doet Langerak op basis van eerdere cijfers, de huidige politieke en economische ontwikkelingen en gesprekken met cliënten en collega’s, de volgende vijf voorspellingen:

  1. Nationale transacties voeren de boventoon

Zakelijke leiders gaan op zoek naar groei door middel van fusies en overnames in eigen land, mede aangewakkerd door de huidige economische en politieke factoren die de binnenlandse transacties stimuleren. Door de nieuwe VS-president Donald Trump worden vooral Noord-Amerikaanse bedrijven gedwongen binnen de grenzen te investeren, in plaats van internationaal. In Europa speelt ook een periode van politieke onzekerheid met verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en Nederland, de gevolgen van de Brexit en het Italiaanse referendum. Ook deze ontwikkelingen hebben een negatieve invloed op het transactievolume. De dealmakers die echter op het juiste moment op de juiste plek zijn, worden ruimschoots beloond.

  1. Kolossale, maar minder, megadeals

In het huidige onzekere klimaat denken overnemende partijen langer na over grote overnames: ze (her)overwegen hun eigen competenties om de overnames tot een succesvol einde te brengen en er vervolgens bedrijfswaarde mee te creëren. Tegelijkertijd biedt de economische en politieke ambiguïteit kansen die overnemende partijen moeilijk kunnen weerstaan. ‘Megadeals’ van € 10 miljard hadden lange tijd de aandacht in de economische pers, maar 2017 wordt het jaar waarin dergelijke transacties niet langer vermeldenswaardig zijn; een nieuwe categorie ‘kolossale overnames’, overnames van meer dan € 100 miljard, doet zijn intrede.

  1. Meer waardecreatie door overnames en fusies

2017 wordt een jaar van bezinning. Door scherper toezicht van aandeelhouders zullen zakelijke leiders zich meer inspannen om grotere waarde te creëren uit activiteiten ná de transactie. Denk hierbij aan het afstoten van activa die niet tot de kernactiviteiten behoren, of ondermaats presteren. Zodoende worden contanten gegenereerd waarmee toekomstige bedrijfsontwikkeling wordt gestimuleerd.

  1.        Fusies, overnames en grotere sociale verantwoordelijkheid (CSR)

Vanwege de populistische politieke bewegingen en de groeiende sociale onrust in ontwikkelingslanden, moeten ondernemingen die in 2017 uitbreiden naar overzeese gebieden in grotere mate verantwoording afleggen voor hun beloofde bijdrage aan lokale economieën. Het scheppen van banen, eerlijke arbeidsomstandigheden en mensenrechten staan hoger op de agenda’s. Vooral partijen die zoeken naar een mondiale uitbreiding op nieuwe markten worden geconfronteerd met verscherpte waakzaamheid van toezichthouders en politici.

  1. Analyses verkorten onderhandelingstijd

Onderhandelaars zullen intensiever gebruik maken van gegevens om due diligence en voorziene integratieactiviteiten te ondersteunen. Dit leidt tot kortere onderhandelingstijden en waardecreatie, en versnelt de acceptatie van het gebruik van analyses in de toekomstige organisatie. Hierdoor kunnen bestuursleden de vastgestelde synergie sneller leveren.

“2017 wordt voor dealmakers een jaar van omslag in hun zoektocht naar kansen. Er zijn vele uitdagingen, zowel op politiek vlak als door de economisch onzekere situaties, maar er liggen even zoveel kansen voor professionals die zich bezighouden met fusies en overnames. Succesvolle ondernemingen kunnen kansen benutten en omzetten in resultaten,” aldus Langerak.