Whitepaper: Technologische innovaties hebben ook impact op coassurantiemarkt

Ontwikkelingen als FinTech, InsurTech, digitalisering en innovatie veranderen de omvang en de inhoud van de te verzekeren risico’s bij bedrijven. Beursmakelaars en -verzekeraars moeten zich hierop instellen door de dienstverlening aan te passen en/of uit te breiden. De impact van de ontwikkelingen rond InsurTech en innovaties heeft consequenties voor de co-assurantiemarkt. Aan de ene kant gaan de type risico’s bij zakelijke klanten veranderen, aan de andere kant zal de werkwijze van beursmakelaars veranderen. Dat stellen Daniel Koudijs (Baken Adviesgroep) en Fred de Jong (Adviesbureau Fred de Jong) in een whitepaper over digitale innovatie in de coassurantiemarkt.

Een en ander betekent volgens hen geenszins dat het persoonlijke aspect minder hoeft te worden. “Het verzekeren van grote of complexe risico’s is grotendeels een zaak van vertrouwen. Vertrouwen van de klant in de makelaar en vertrouwen van de makelaar in de verzekeraar en vice versa. Om dat vertrouwen te waarborgen is inlevingsvermogen, passie en empathie nodig, eigenschappen die voor digitale machines en robots (nog) niet zijn te evenaren. Maar dat betekent niet dat beursmakelaars zich kunnen veroorloven om de ontwikkelingen rond InsurTech en digitale innovaties te onderschatten. De beursmakelaar van de toekomst is in staat om een ideale mix van kennis, efficiency, vertrouwen en persoonlijke aandacht aan te bieden aan zijn klanten. In dit geval zijn de klanten zowel verzekeraars als zakelijke ondernemingen.”

Vier kerntrends

Baken Adviesgroep en Fred de Jong onderscheiden in hun whitepaper  vier kerntrends die de coassurantiemarkt komende jaren wel eens zouden kunnen opschudden: blockchaintechnologie, de rol van big data, de opkomst van Internet of Things in de industrie en de groei van het aantal cyberverzekeringen. “ Die eerste twee zullen de werkwijze van beursmakelaars veranderen; de twee laatste ontwikkelingen zijn van invloed op de risico’s van zakelijke klanten”, aldus beiden. Wat deze vier ontwikkelingen volgens hen uitlichten is dat technologische innovatie ook consequenties heeft voor de co-assurantiemarkt. “ Aan de ene kant zal door bijvoorbeeld Smart Industry-oplossing en toenemende cyberschade de risico’s bij zakelijke klanten veranderen. Aan de andere kant zal de werkwijze en rol van beursmakelaars veranderen door technologieën zoals Blokchain en Big Data. Beursmakelaars en –verzekeraars moeten zich dan ook actief op nieuwe ontwikkelingen oriënteren om zich op daarop duurzaam te kunnen aanpassen”,aldus Koudijs en De Jong, volgens wie  aan beide kanten wordt geëxperimenteerd met een toenemend aantal innovatieve concepten, technologieën en startups. “ Maar dit gebeurt vooralsnog slechts in beperkte mate in het werkgebied van de beursmakelaar. Weinig startups richten zich specifiek op de functie van de beursmakelaar, maar het speelveld waarin de makelaar zich begeeft is definitief aan het veranderen.”

 

Over Blockchain,  een systeem waarin informatie decentraal wordt vastgelegd en geverifieerd waardoor er in principe geen centrale autoriteit meer nodig is die de informatie van ieder lid afzonderlijk controleert en beheert, stellen de scribenten van het whitepaper: “ Voor de verzekeringsindustrie heeft deze technologie veel potentie op het gebied van transparantie, vertrouwen en efficiëntie. Een Blockchain gedreven platform voor beurscontracten zou kunnen fungeren als marktplaats voor co-assurantie. De technologie waarborgt veiligheid en naleving van de contracten zonder tussenkomt van een derde partij. Blockchain biedt een transparante en veilige technologische uitkomst voor precies dit soort situaties. Op de lange termijn kan bijvoorbeeld de uitkering van schade ook worden gekoppeld aan de Blockchain waardoor claimafhandeling wordt versneld en beschermd tegen fraude.”

Het komende jaar moet Koudijs en De Jong ook aandachtig gekeken worden naar de eerste resultaten van het B3i consortium: een samenwerkingsverband tussen verzekeraars op het gebied van Blockchain waar onder andere MunichRe, Zurich en Aegon bij zijn aangesloten. “Het aandeel herverzekeraars dat in dit consortium participeert zou een voorzichtig signaal moeten zijn voor de co-assurantiemarkt om deze technologie nader te verkennen. Wanneer de Blockchain succesvol uit het huidige experimentele stadium komt en er solide toepassingen worden gedefinieerd, is de potentie van de technologie bijzonder groot. Voornamelijk trustbased markten met een groot aantal deelnemers per contract, zoals coassurantie en herverzekering, lijken geschikt. Niet meedenken over deze ontwikkeling kan in het licht hiervan een significante misstap zijn.”

IoT en big data

De opkomst van Internet of Things (IoT) zal niet beperkt blijven tot particuliere huishoudens. Volgens McKinsey ligt in de toekomst een derde van het IoT in fabrieken. “ Het lijkt dan ook zeker dat deze ontwikkeling de sector de komende jaren gaat bepalen: GE geeft aan met 5 jaar bij de top-10 softwarebedrijven te willen horen. Deze transformatie zal een duidelijk effect hebben op het zakelijke risicoprofiel en is daarmee van invloed op de risicotaxatie van de beursmakelaar.  Smart Factories lopen structureel minder risico door slimme proces- en werkvloer controle. Daarnaast kan door deze technologie het individueel risico beter gekoppeld worden aan de verzekeraar die op zoek is naar het afdekken van dergelijke, specifieke risico’s. De beursmakelaar kan hierop inzetten en extra toegevoegde waarde creëren. Op de lange termijn houdt dit wellicht een verschuiving in van risicomanagement naar risicopreventie.”

Geavanceerde analysemethoden op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) vertalen bergen met data tot daadwerkelijke informatie. Deze vooruitgang heeft volgens Koudijs en De Jong direct invloed op de complexe risicotaxatie in de co-assurantiemarkt. “ Nieuwe data gedreven analyse mogelijkheden bieden een steeds beter inzicht in vrijwel alle risico’s. Wanneer complexe risico’s beter in kaart kunnen worden gebracht, opent dit de deur voor een verdere toename van direct writing. Als nieuwe toepassingen de informatie- en kenniskloof tussen verzekeraar en klant weten te overbruggen zijn zakelijke klanten mogelijk eerder bereid om zonder makelaar met de verzekeraar zaken te doen.”

 

Cyberverzekeringen groeimarkt

Ten slotte bestempelen de beide whitepaper-auteurs cyberverzekeringen als één van de grootste groeimarkten in de verzekeringswereld, die – thans nog beperkt met een penetratiegraad van 3% – at de komende jaren kan uitgroeien tot ‘een significant beurssegment’.  “ In de VS is deze markt de afgelopen jaren explosief gegroeid: bijna 90% van alle cyberpolissen wereldwijd zijn daar gesloten. Het Europese continent lijkt de komende jaren aan de beurt voor eenzelfde ontwikkeling. Dit wordt mede gestimuleerd door de publieke aandacht voor dataprivacy en nieuwe Europese wetgeving. Stijging van zowel het risico als de schade van cyberaanvallen kunnen hiervoor de belangrijkste aanzet vormen. Het zijn niet alleen grote ondernemingen die grote cyberrisico’s lopen. In tegenstelling tot traditionele zakelijke risico’s worden cyberrisico’s niet per se bepaald door de grote van de onderneming. Kleinere organisaties kunnen door cyberaanvallen significante schade oplopen. Voorbeelden zijn kleinere advocaten- en accountantskantoren die aan grote, mogelijk gevoelige zaken werken. Dit werd recentelijk gedemonstreerd door enkele cyberaanvallen op juridische kantoren. Deze kantoren waren bezig met gevoelige informatie rondom de fusies en overnames van grote ondernemingen: de schade naar aanleiding van deze aanval was groot. Co-assurantie kan voor deze risico’s een oplossing zijn en daarmee een nieuwe markt aantrekken.

Het complete whitepaper is gratis op te vragen via Daniël Koudijs van Baken Adviesgroep (dkoudijs@bakenadviesgroep.nl) of Fred de Jong (fred@freddejong.eu).