Werkgroep NHT deelt inzichten tijdens drukbezochte informatiebijeenkomst

De NHT is een herverzekeringspool waarbij deelnemende verzekeraars samen met de overheid en herverzekeraars de schade door een terroristische aanslag tot een bedrag van 1 miljard euro per jaar vergoeden aan deelnemende verzekeraars. Sinds de oprichting van de NHT in 2003 zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest in de zakelijke verzekeringsmarkt. Maar wat als er wel iets gebeurt? De werkgroep NHT heeft zich, in overleg met De Vereende, verdiept in de werking van de NHT specifiek voor transport- en evenementenverzekeringen. Tijdens de informatiebijeenkomst op 28 september heeft de werkgroep diverse inzichten gedeeld.

Een drietal sprekers mocht deze middag het virtuele podium betreden. De middag werd afgetrapt door Anneke Kooiman. Zij legde de basis met een toelichting over de aanleiding en besprak kort onderwerpen zoals verzekering of herverzekering, terrorisme uitsluiting en insluiting en zorgplicht. Daarna volgende Emiel Paaij (DUPI Underwriting Agencies) met een presentatie over de werking van de NHT voor transportverzekeringen. Hierbij ging hij o.a. in op het opnemen van een NHT-clausule, niet in Nederland gelegen risico’s, expliciete benoeming van terrorisme, doorzendkosten en incoterms en maximale uitkering. Michiel Bredius (Klap No Risk B.V.) nam het stokje over en stipte belangrijke zaken aan over de werking van de NHT voor evenementenverzekeringen. De volgende drie onderwerpen kwamen bij hem aan bod:

  • Evenement/filmproductie van een Nederlandse verzekerde in het buitenland
  • Immateriële schade als gevolg van gebiedsafsluiting n.a.v. een terreuraanslag
  • Afgelast evenement op last van overheidsinstanties als gevolg van terrorismedreiging.

De online bijeenkomst werd afgesloten met beantwoorden van de vele vragen die door de deelnemers zijn ingezonden en een heldere samenvatting van Anneke. Naast de spreker bedankt de VNAB  ook de andere leden van de werkgroep NHT, Jos Vilten (MS Amlin) en Victor Krijgsman (Marsh), de Vereende en het Verbond van Verzekeraars voor hun bijdrage aan het eventHeeft u zich niet aangemeld voor de bijeenkomst, maar wilt u deze wel graag terugkijken? Stuur dan een e-mail naar marketing@vnab.nl