Waarborgfonds Motorverkeer: Na jaren van afname weer stijging van het aantal schadeclaims

Na enige jaren van daling van het aantal schades ziet het Waarborgfonds Motorverkeer in 2016 een toename: met 1.800 schades tot 46.164 claims, een stijging van 4%. Daarvan zijn 22.230 claims schade aan geparkeerde voertuigen. Schademeldingen veroorzaakt door doorrijders komen het meest voor: 44.443 keer. In dit verslagjaar keerde het Waarborgfonds totaal € 63 miljoen uit. Opvallend in de cijfers is de toename van het aantal schades aan wegmeubilair (+12%).

In 2016 registreerde hedt Waarborgfonds 18.269 claims voor schade aan wegmeubilair: vangrails, verkeerslichten en lantaarnpalen. Dat is een toename van 12% ten opzichte van 2015. “Wegmeubilair is een bijzondere schadecategorie waarvan het de verwachting is dat het aantal schades en daarmee claims in aantallen zal toenemen”, aldus het fonds. De toename in 2016 wordt veroorzaakt doordat (lokale) overheden beter weten dat schade aan wegmeubilair kan worden verhaald bij het Waarborgfonds en het feit dat wegbeheerders op de Nederlandse wegen steeds meer objecten plaatsen. Rolf Hof (voorzitter van het Bestuur van het Waarborgfonds Motorverkeer): ”Men kan erover twisten of de (lokale) overheid niet een eigen verantwoordelijkheid heeft om te zorgen voor ongestoord weggebruik zonder daarbij aanspraak te maken op schadevergoeding via het Waarborgfonds. Is een dergelijke compensatie niet meer een verkapte belasting in plaats van solidariteit?

Voor het volledige cijfermatige overzicht verwijzen wij u naar het jaarverslag van het Waarborgfonds Motorverkeer:https://vereende.nl/jaarverslag-2016/