Voorzichtige conclusie: de sector verjongt

Nederland telt meer dan negen miljoen werkenden, kopte het CBS onlangs. Een nieuw record! En er is meer nieuws: de gemiddelde leeftijd van de werkende mens is voor het eerst sinds lange tijd licht gedaald, van 42 jaar in 2017 naar 41 jaar eind 2018.Maar hoe zit dat in de financiële sector? Het recent gepubliceerde kandidatenprofiel Wft van het CDFD trakteert op verrassende cijfers, meldt Lindehaeghe op haar website.

Voorzichtige conclusie: de sector verjongt
De financiële sector staat al jaren bekend als ‘vergrijzend’. De vraag is: klopt dat beeld? Uit een publicatie in 2017 blijkt dat de stijging van de gemiddelde leeftijd van werkenden het hoogst was in de financiële sector (+5,8 jaar, gemiddelde leeftijd 48).
Maar het in december 2019 gepubliceerde kandidatenprofiel van het CDFD schetst een ander beeld: de gemiddelde leeftijd van een PE-kandidaat in de afgelopen PE-periode lag op 45 jaar en de gemiddelde leeftijd waarop iemand een Wft-examen doet, lag nog flink lager: 33 jaar. (Begin 2017 lag deze op 36 jaar.) Neem het gemiddelde van die twee (respectievelijk instromer en gevestigde orde) en je komt tot een verrassende (maar voorzichtige) conclusie: de financiële sector, vooral het adviserende deel, verjongt.

Ook interessant: uit de cijfers blijkt dat er meer vrouwen dan mannen initieel examen hebben gedaan (60% vrouw, 40% man). Bij de PE-examens zijn de aantallen m/v in evenwicht.

Banenkrimp zwakt af
Tegenover de verjonging staat dat de sector nog wel steeds te maken heeft met een banenkrimp. Dat is niet moeilijk te verklaren. Vanwege technologische veranderingen zijn er minder mensen nodig. Daarnaast verloren veel mensen in deze sector hun baan door de bankencrisis. Maar de krimp zwakt af. Gecombineerd met de voorzichtige conclusie dat de markt verjongt is er, zo aan het begin van het nieuwe decennium, reden tot optimisme: er waait een frisse wind.

Bron Lindenhaeghe