VOL PE-programma RAiA, RMiA en RGA in mei

De Stichting Assurantie Registratie (SAR) heeft voor de in het SAR-Register ingeschreven RAiA’s, RMiA’s en RGA’s voor dit jaar ongeveer 200 workshops en andere kennisbijeenkomsten op het programma staan in het kader van de Permanente Educatie staan. Daarvan vinden er een groot aantal plaats in mei.

Hieronder een overzicht van de bijeenkomsten waar nog plaatsen voor beschikbaar zijn. De bijeenkomsten vinden plaats in Conferentiecentrum Woudschoten of in het VNAB Kennis- en Ontmoetingscentrum in Rotterdam.

RGA:

7  en 28 mei : Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten

De workshop wordt gegeven door Wim van de Weg  (SVC Groep). In 2017 hebben gevolmachtigd agenten ervaring kunnen opdoen met het Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten. Het is belangrijk dat er hierin een eenduidige werkwijze is met betrekking tot het behandelen van de taken. In de workshop komen onder meer de volgende zaken aan bod:

  • Welke eisen worden gesteld aan een volmachtbedrijf op basis van het Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten en het Accountantsprotocol;
  • Het verwerken van de controlewerkzaamheden als interne auditor in de module Risicobeheersing van Volmachtbeheer;
  • Oefenen met meerdere controletaken uit het Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten;
  • Ook krijgen de deelnemers werkprogramma’s mee waarmee zij personeels-, acceptatie-, mutatie-, royements- en schadedossiers kunnen auditen.

De bijeenkomst op 7 mei vindt plaats in het VNAB Kennis- en Ontmoetingcentrum in Rotterdam; die op de 28e in het Conferentiecentrum Woudschoten in Zeist. Beide sessies beginnen om 12.00 uur en duren tot 15.45 uur.

7 mei: De Gevolmachtigd Agent en zijn kasboek

Edwin Perotti (SVC Groep) geeft in deze workshop inzicht in de ontwikkeling van de onderneming en de mogelijke verbeteringen in de interne (financiële) processen.  Door het secuur inrichten van de financiële administratie en deze te koppelen met slimme rapportagetools weet je als gevolmachtigd agent op elk moment waar je staat. Aan bod komen de volgende onderwerpen: financiële kernbegrippen, ratio’s en benchmarks, de kosten en opbrengsten van het volmachtbedrijf, het break-evenpoint  van een volmachtbedrijf (verschillen tussen huisvolmacht, serviceprovider en specialisten) en de liquiditeitsprognose.     

De bijeenkomst wordt op 7 mei a.s. gehouden van 15.45 tot 20.00 uur in het VNAB Kennis- en Ontmoetingcentrum in Rotterdam

9 mei: Product Approval and Review Process (PARP)  

Vanuit de gedachte ‘klantbelang centraal’ heeft de toezichthouder het begrip ‘PARP’ in het leven geroepen. Uitgangspunt is dat de financiële onderneming middels het productontwikkelingsproces op evenwichtige wijze rekening dient te houden met de belangen van de consument, cliënt of de begunstigde van het financiële product. Daardoor biedt PARP een toetskader voor processen en voor producten. 

Tijdens deze interactieve workshop worden de deelnemers bijgepraat over alle facetten van PARP, maar vooral vanuit de positie van de klant kunnen beoordelen of producten voldoen aan de criteria die binnen PARP worden gehanteerd. Docent is Rien Goes die zich bezighoudt met het verstrekken van adviezen aan met name financiële dienstverleners en hun toeleveranciers en is nauw betrokken geweest bij de invulling van de nieuwe opleiding tot Gevolmachtigd Agent. De bijeenkomst vindt van 15.45 tot 20.00  uur plaats in het VNAB Kennis- en Ontmoetingscentrum in Zeist.

RMiA:

9 mei: Fraudebeheersing Verzekeringen  
Jan Offerman, Register- Expert/ toedrachtonderzoeker bij Bureau OVS in Eindhoven en  actief betrokken bij de opleiding van fraudecoördinatoren bij verzekeraars, verzorgt de workshop Fraudebeheersing Verzekeringen. Hij gaat daarin onder meer in op de wet- en regelgeving omtrent fraudebeheersing (waaronder ook de gedragscodes c.q. zelfregulering) en geeft inzicht in verschijningsvormen van fraude en moraliteit van contractpartners en derden, waardoor fraudesignalen beter worden herkend.  

De bijeenkomst vindt van 12.00 uur tot 15.45 uur plaats in het VNAB Kennis- en Ontmoetingcentrum in Rotterdam.

9 mei: Het distributielandschap verandert 
Nog nooit hebben de ontwikkelingen in de financiële dienstverlening zich zo snel opgevolgd als de laatste jaren en de verwachting is dat het de komende jaren nog veel sneller zal gaan. Dit heeft onder meer geleid tot een forse daling van het aantal verzekeringsbemiddelaars, verzekeraars en gevolmachtigd agenten, maar groeit het marktaandeel van volmachtkantoren.

 Richard Meinders, partner SVC Groep, gaat in deze workshop in op de economische en maatschappelijke ontwikkelingen en de invloed die dat heeft op de verzekeringsmarkt. Ook komen in deze workshop aan bod de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van wetgeving en wat dit betekent voor de positie van de gevolmachtigd agent in het distributielandschap.                                              

De bijeenkomst vindt van 15.45 tot 20.00 uur plaats in het VNAB Kennis- en Ontmoetingcentrum in Rotterdam.

14 mei: Verdieping Bedrijfsschade casus


Niet zelden blijkt na een calamiteit de bedrijfsschade de grootste schadepost te zijn voor de getroffen onderneming en diens verzekeraars. In de periode die volgt na een calamiteit doen zich bovendien allerlei omstandigheden voor die een bedrijfsschade behandeling dynamisch maken. Zoals bijvoorbeeld  problemen bij de herbouw/herinvestering, klantverlies en uitbesteding, maar ook staking, overnames, financiering, onderverzekering, en dergelijke.

Na het opfrissen van de theorie door docent bedrijfsschade-expert drs. Raymond Bothof RA (Context b.v) wordt aan de hand van een casus het schaderegelingstraject doorlopen. Als adviseur krijg je te maken met informatie uit  verschillende invalshoeken (verzekeraars, makelaars, experts en klant). Tijdens de casus doen zich nieuwe omstandigheden voor waarmee  dient te worden omgegaan. Hoe breng je de schadevaststelling tot een goed einde met een bevredigend resultaat voor alle partijen?

De bijeenkomst vindt van 15.45 tot 20.00 uur plaats in het VNAB Kennis- en Ontmoetingcentrum in Rotterdam.

20 mei: UvA Masterclass Bedrijfskunde voor het intermediair
 

In de Masterclass ‘Bedrijfskunde voor het intermediair’  leren de deelnemers enkele belangrijke modellen en theorieën toepassen op hun eigen praktijk. Het gaat daarbij onder anderen om het bepalen van missie, visie en strategie, het aanpassen van businessmodellen, het maken van concurrentie- en impactanalyses en het benutten van de waarde van advies.

De masterclass wordt gegeven door dr. Fred de Jong, zelfstandig en onafhankelijk onderzoeker/consultant,  gespecialiseerd in de werking van de financiële adviesmarkt. Hij belicht de structurele trends en hun mogelijke impact: verkend wordt hoe bestaande en nieuwe organisaties (in de financiële sector) hierop kunnen inspelen met hun strategie en welke veranderingen of transities nodig zijn om succesvol te kunnen blijven in de toekomst.

De bijeenkomst vindt van 15.45 tot 20.00 uur plaats in Conferentiecentrum Woudschoten in Zeist.

RAiA  

13 mei: AOV Schadeafwikkeling  

Matthijs van Hilten, die als arbeidsdeskundige ondernemers beoordeelt en begeleidt ten aanzien van arbeidsongeschiktheid en re-integratie, gaat in deze sessie in op vele vraagstukken rondom arbeidsongeschiktheid. Zoals: wat is nu precies beroepsarbeidsongeschiktheid? Mag een verzekeraar met een sommen-AOV inkomensgegevens gebruiken? Hoe werkt verzwijging? Kan een verzekeraar stoppen met uitkeren als de ondernemer het bedrijf verkoopt? Wat is objectiveerbare ziekte? Vele interessante voorbeelden (en rechtzaken) waarvan het besef van de impact bij iedere AOV-adviseur bekend zou moeten zijn.

De bijeenkomst vindt van 15.45 tot 20.00 uur plaats in Conferentiecentrum Woudschoten in Zeist.

15 mei: De rol van de adviseur bij complexe (bedrijfs)schades
 
Deze interactieve en praktische workshop is bedoeld voor adviseurs die zich bezighouden met zakelijke schadeverzekeringen die hiermee te maken kunnen krijgen/hebben in zowel het adviestraject als in de schaderegeling praktijk. Deelnemers kunnen een uniek inzicht verwachten in de behandeling van catastrofale claims vanuit het oogpunt van de insurance manager van een multinational. Pieter Jansen, 30 jaar werkzaam in de verzekeringswereld waarvan 19 jaar bij  het insurance team van Unilever, fungeert als docent.  

Aan de hand van praktijkcases worden deelnemers meegenomen in de afwikkeling van grote schades (> 10 miljoen) als gevolg van brand en natuurrampen, vaak met een belangrijke bedrijfsschade component en in een internationale context. Hieruit zijn voor zowel de internationale als provinciale praktijk belangrijke lessen te leren met waardevolle tips (best practice) die direct zijn toe te passen in uw dagelijkse advisering.

De bijeenkomst vindt van 12.00 tot 15.45 uur plaats in Conferentiecentrum Woudschoten in Zeist.