Vivat sluit ‘belangrijk jaar 2017’ ondanks kwart minder personeelskosten af met verlies van bijna 100 miljoen euro

In het eerste volledige jaar na een uitgebreide transformatie  boekte Vivat een verlies van € 98 miljoen na een winst van € 168 miljoen in 2016.  Het netto onderliggend resultaat bleef met  € 168 miljoen 4% hoger dan de € 161 miljoen in het jaar daarvoor. De combined ratio verbeterde zich en kwam met 99% (was 104%) weer aan de goede kant van de streep uit. De Solvency II-ratio bleef met 162% boven de interne doelstelling, zo blijkt uit de deze week gepubliceerde jaarcijfers.

Vivat-CEO Ron van Oijen bestempelde 2017 als ‘een belangrijk jaar voor Vivat’. “Het was het eerste volledige jaar na een uitgebreide transformatie waarin de personeelskosten met 24% werden verminderd en waarna we ons konden focussen op groei. Deze geslaagde transformatie is terug te zien in onze financiële resultaten en in de positieve ontwikkelingen binnen onze product lines.

Hij vervolgt: “Het afgelopen jaar hebben we veel vooruitgang geboekt in het bouwen aan een toonaangevende, klantgerichte en innovatieve verzekeringsmaatschappij. Onze processen zijn geoptimaliseerd en dat heeft geleid tot kostenreductie en tegelijkertijd verbetering in onze service levels.”  Vivat sloot het jaar zoals gezegd af af met een verlies van € 98 miljoen en zag het onderliggend resultaat, met 4% groeien tot € 168 miljoen. De  premie-inkomsten stegen met 17% van € 2,5 miljard tot ruim € 2,9 miljard.  De totale operationele kosten liepen in 2017 met 8% terug tot € 386 miljoen.