Vijf Londenaren krijgen twee tot vijf jaar gevangenisstraf voor serie verzekeringsfraudegevallen van bijna 1 miljoen pond

 

Vijf inwoners uit Londen, allen tussen de 30 en 36 jaar, zijn eerder deze maand door de Inner London Crown Court veroordeeld voor gevangenisstraffen van 20 maanden tot vijf jaar voor hun aandeel in een aantal fraudegevallen met zakelijke verzekeringen alsmede voor witwassen. Zij claimden voor verschillende bars en restaurants ten onrechte een bedrag van in totaal £ 944.206 (ca 1,065 miljoen euro) voor geleden opstal- en inboedel- en bedrijfsschade. De veroordeling volgt na een onderzoek van de speciale verzekeringsfraude-unit IFED (Insurance Fraud Enforcement Department) van de Londense politie na een melding van verzekeraar Zurich. Er vijf werden al in 2016 gearresteerd.

Het eerste fraudegeval kwam aan het licht toen een schade-expert namens Zurich in een wijnbar een schade kwam bekijken die het gevolg was van een gebarsten waterleiding. Eenmaal bij aankomst bleek de schade al gerepareerd. Nadat deze claim als frauduleus was afgewezen is de IFED dieper in de zaak gedoken en heeft het eerdere claims onderzocht. Daar kwamen meerdere fraudegevallen aan het licht, waarbij in totaal 14 verschillende verzekeraars dezelfde tactiek werd toegepast. Ook werden andere fraudegevallen ontdekt, waarvan onder meer American Express gedupeerd werd. Ook werden meerde schadeclaims ingetrokken toen bleek dat dezelfde schade-expert de schade zou komen bekijken.

Een fraudeur kreeg vijf jaar gevangenisstraf opgelegd, één vier jaar, één drie jaar, één 2 jaar en één 20 maanden en een taakstraf van 300 uur. Opmerkelijk gegeven: de vijf veroordeelden worden zowel in het persbericht van IFED als in de Britse media zowel met naam als met foto weergegeven.