Verzekeringsfraude: geen misdrijf zonder slachtoffers

Dit is de titel van een nieuwe uitgave van Insurance Europe, de Europese brancheorganisatie voor verzekeraars. Verzekeringsfraude staat op een dubieuze tweede plaats in de ranglijst van meest voorkomende vormen van fraude wereldwijd. Belastingfraude staat op nummer 1.

De uitgave is goed getimed: het is deze week de International Fraud Awareness Week. Het boekje geeft, naast een overzicht van te nemen maatregelen, ook een schatting van de omvang van het probleem in de EU. Volgens de leden van Insurance Europe bedroeg de verzekeringsfraude in de EU in 2017 ongeveer € 13 miljard.

Kassa

Ook de Nederlandse cijfers liegen er niet om. Dat bleek in de uitzending van Kassa afgelopen zaterdag waar algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond te gast was. Kassa wilde weten of verzekerden niet te snel van fraude worden beschuldigd. Dat ligt volgens Weurding genuanceerd: “Afgelopen jaar hebben wij 45.000 fraudeonderzoeken gedaan en in ongeveer 13.000 gevallen hebben wij uiteindelijk fraude aangetoond. Dat betekent dus dat we in heel veel zaken waar fraude weliswaar wordt vermoed, hebben geconcludeerd dat er geen fraude is bewezen. Maar laat ik duidelijk zijn: elke zaak waarin fraude ten onrechte is vastgesteld, is er één teveel.”

Hogere verzekeringspremies

Fraude veroorzaakt hoe dan ook schade. Weurding benadrukte dat eerlijke consumenten worden geconfronteerd met hogere verzekeringspremies en het kost verzekeraars veel capaciteit om frauduleuze aanvragen en claims te onderzoeken en af te handelen. Bepaalde soorten fraude brengen zelfs mensenlevens letterlijk in gevaar, zoals ‘crashes voor geld’ of fraude gerelateerde brandstichting. Bovendien kost verzekeringsfraude de samenleving als geheel geld en daarom is het zo belangrijk om daar, ook in Europees verband, samen tegen te strijden.