Verzekeraarsorganisatie ABI roept Britse regering op tot verlaging assurantiebelasting

ABI, het Britse Verbond van Verzekeraars, roept de Britse regering met het oog op de op 11 maart te presenteren kabinetsplannen en begroting met klem op de huidige assurantiebelasting (Insurance Premium Tax IPT) te verlagen om zo financiële verlichting te brengen voor particulieren en bedrijven door de kosten voor hun verzekeringen te verlagen. De verzekeraarsorganisatie vindt het te gek voor woorden dat verzekeringen door de hoge belastingtarieven meer geld in de staatskas brengt dan  bijvoorbeeld bier, wijn, andere spiritualiën en gokken en wedden.

 Volgens de laatste cijfers heeft de assurantiebelasting alleen al vorig jaar december de Britse staatskas een bedrag opgeleverd van £ 560 miljoen ( 663,4 miljoen euro), tien procent meer dan een jaar eerder en een verdubbeling ten opzichte van de £ 274 miljoen in 2015  Dat is beduidend meer dan dat de belasting op gokken (£ 349 miljoen), bier (£ 324 miljoen) en overige alcoholhoudende dranken ( £  250 miljoen) oplevert.

Het IPT-percentage is sinds 2015 verdubbeld, is via 10% gegroeid naar 12% sinds juni 2017 en inmiddels het op vijf na hoogste percentage in Europa en heeft de internationale concurrentiepositie van de Britse verzekeringsbranche verzwakt, benadrukt Huw Evans, Director General  bij bij ABI.  Mede daardoor zijn sindsdien ook de inkomsten uit assurantiebelasting sindsdien bijna 2015 verdubbeld (+ 98%) en heeft alleen al in 2019 de staatskas gespekt voor een bedrag van £ 6,3 miljard (€ 7,5 miljard), veel meer dan wijn  (£ 4,3 miljard), alcohol (£ 3,7 miljard) en wedden en gokken (£ 2,3 miljard).