Verzekeraars willen ongevalsdatarecorder in elk voertuig

Verzekeraars vinden dat voertuigen moeten worden uitgerust met een zogenoemde Event Data Recorder (EDR), zodat bij een ongeluk de ongevalsomstandigheden snel beschikbaar komen. Na een ongeval kan een onafhankelijke partij, bijvoorbeeld de politie, de ongevalsdata uitlezen. De verzekeraar kan dan snel een oordeel vormen over de aansprakelijkheid. Dat leidt tot snellere afwikkeling van (letsel)schade.Dat is één van aanbevelingen die het Verbond van Verzekeraars doet in het vandaag verschenen position paper ‘Voertuigdata: de klant aan het stuur’.

In het paper houden verzekeraars daarnaast een pleidooi om consumenten de baas te laten zijn over hun eigen autodata, die nu in handen van autofabrikanten zijn. Het Verbond doet voorstellen om die data beschikbaar te maken voor nuttige toepassingen via een onafhankelijke, niet-commerciële instantie.Met het oog op het cyberrisico pleit zij daarnaast voor certificering  van apparatuur, keurmerken en toegangseisen van leveranciers en fabrikanten van ict-toepassingen in auto’s.

De volledige position paper treft u hier aan: https://www.verzekeraars.nl/media/4703/voertuigdata-de-klant-aan-het-stuur.pdf.