Verzekeraars waarschuwen taxichauffeurs: minder ongelukken, anders geen verzekering

Taxichauffeurs zijn relatief vaak betrokken bij ongelukken. Vooral jonge, zzp’ende chauffeurs veroorzaken veel schade, meldt het Verbond van Verzekeraars. “Het gaat dan met name om jonge chauffeurs die letselschades veroorzaken van soms meer dan een miljoen euro”, zegt Richard Weurding van de verzekeraars tegen de NOS.

Volgens het verbond zijn er relatief drie keer zo veel ongelukken met taxi’s als met normale auto’s. Jaarlijks krijgt een op de zes taxi’s een ongeluk, tegenover een op de twintig auto’s.”Dat is natuurlijk voor een deel te verklaren door het feit dat taxichauffeurs meer kilometers maken, maar als je hen vergelijkt met andere risicogroepen zoals vrachtwagenchauffeurs, zie je dat ze de laatste tijd relatief meer schade veroorzaken”, zegt Weurding.

Het is daarom nog maar de vraag of verzekeraars in de toekomst taxichauffeurs nog wel willen verzekeren. “Als deze cijfers zo hoog blijven, zullen steeds meer verzekeraars stoppen. Het is nu echt vijf voor twaalf, de taxisector moet in actie komen”, aldus Weurding. e afgelopen weken waren meerdere taxichauffeurs betrokken bij dodelijke ongevallen. Bij drie daarvan ging het om Uber-chauffeurs.

Uber vindt het “zeer zorgelijk” dat er zo veel ongelukken zijn gebeurd in korte tijd. Het bedrijf gaat kijken naar de minimumleeftijd van chauffeurs en het aantal jaren rij-ervaring. Daarbij zegt het bedrijf van plan te zijn om met maatregelen te komen.

Bron NOS