Verzekeraars storten zich op blockchain

Een groep van vijftien verzekeraars gaat samenwerken om blockchain te kunnen inzetten voor herverzekeringsproducten. Ze denken al volgend jaar diensten te kunnen aanbieden met deze techniek, die vooral bekend is als het protocol achter de digitale munt bitcoin, meldde het FD gisteren (10 september jl.). Met het aangekondigde prototype, ontwikkeld door de samenwerking onder de naam B3i, is er opnieuw een traditionele economische activiteit waar de nieuwe technologie wordt toegepast. Tot de ‘Groep van 15’ behoren Achmea, Aegon, Ageas, Allianz, Generali, Hannover Re, Liberty Mutual, Munich re, RGA, DSCOR, Sompo Kapan Nipponkoa Insurance, Swiss Re, Tokio Marine Holdings, XL Catlin en Zurich Insurance Groep.

Tot voor kort speelde blockchain alleen een rol bij kleine beginnende softwarebedrijfjes. Ook past de samenwerking van de verzekeraars binnen een brede trend in de financiële industrie om gezamenlijk blockchainprojecten op te zetten.De verzekeraars zien volgens het FD in de complexe techniek in de kern een papierloos administratief systeem waarmee fraude nagenoeg onmogelijk is. Ook verwachten zij zichzelf en hun klanten met de techniek een enorme stapel duur en inefficiënt papierwerk te besparen. Een bijkomend voordeel is dat alle partijen direct zaken met elkaar kunnen, doen zoals verzekeraars, herverzekeraars en verzekeringstussenpersonen. Verzekeraars zouden de blockchain vooral willen inzetten voor herverzekeringsportefeuilles. Het prototype van het systeem wordt de komende maanden getest.

In het artikel wordt opgevoerd Sylvain de Crom, bij Aegon verantwoordelijk voor het B3i-project. Hij wordt als volgt geciteerd: “Het is nog niet zo dat we het papieren proces volledig kunnen versnipperen. Maar we zijn ver gevorderd met het bouwen van functionaliteiten die dat uiteindelijk wel mogelijk maken. Bepaalde herverzekeringen zijn door hun relatief eenvoudige structuur ideaal voor zo’n eerste test, die zich in eerste instantie richt op vastgoed- en maritieme verzekeringen. We zijn ook modules aan het ontwikkelen voor complexere typen contracten. Door in een volledig digitale omgeving te werken ontstaat er meer onderling vertrouwen en minder disputen over verzekeringsvoorwaarden en tarieven, is de verwachting. Dat zorgt alleen al voor 30% besparing op administratieve lasten. Door deze oplossing voorkom je bovendien  verschillende interpretaties van de werkelijkheid.” B3i verwacht in 2018 het systeem in de markt te kunnen zetten. Daarvoor zal een aparte entiteit opgericht worden.

 

Bron FD en verschillende buitenlandse vakbladen