Vertrekkend Lloyd’s CEO Inga Beale kreeg seksistische en homofobe mails vanuit de markt

 

Inga Beale, die deze week na vijf jaar vertrekt als directeur van Lloyd’s, heeft in een openhartig interview met de Britse krant The Times, aangegeven zowel bij haar aantreden als gedurende haar periode als directeur, meerdere seksistische  en homofobe emails te hebben ontvangen, onder meer van op de Lloyd’s markt actieve mannelijke makelaars en verzekeraars. Ook de voorzitter van Lloyd’s heeft meerdere, vaak anonieme, soortgelijke emails over haar ontvangen.

De 55-jarige, van wie publiekelijk bekend is dat zij biseksueel is, is de eerste en tot dusver enige vrouwelijke directeur in het 332-jarig bestaande verzekeringsbolwerk. In  haar ambtstermijn heeft zijn ernaar gestreefd de traditionele Lloyd’s-markt te moderniseren, heeft zij meer de overgang begeleid naar een digitale verzekeringsmarkt en heeft zij het drinken van alcohol tijdens lunchtijd verboden. Over de persoonlijke aanvallen op haar via het internet, zegt zij in The Times: “Anonieme berichten over mij zijn verstuurd naar de voorzitter van Lloyd’s en sommige emails zijn ook direct naar mij verzonden. Zij waren onbeschaafd, seksistisch en homofoob. In enkele werd ook gevloekt en op me gescholden. In één ervan schreef iemand: Jij verdient het niet om hier op aarde te zijn: vertrek en sterf’’!” Zij krijgt in het krantenartikel bijval van Helena Morrissey, Head of Personal Investing bij verzekeraar Legal General, die ook hate mail heeft ontvangen, onder meer in relatie tot de opvoeding van haar negen kinderen.

Mannen vs vrouwen

In het artikel in The Times, waarin Beale wordt omschreven als één van de meest machtige vrouwen in the City’, gaat zij ook in op de zakelijke samenwerking en verschillen tussen mannen en vrouwen. “Ik ben er absoluut van overtuigd dat vrouwen in staat zijn meer veranderingen in een bedrijf of organisatie voor elkaar te krijgen. Veel topmannen in the City zijn vaak verrast wanneer de door hen aangenomen vrouwen het goed doen. Ik hoor regelmatig mannen zeggen ‘ik heb een vrouw aangenomen en zij doet haar werk uitstekend” en zijn daarover vaak absurd. Dat is natuurlijk absurd. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat hij een man heeft aangenomen die zijn werk goed doet.”

In dit licht doet zijn in het artikel nog een opmerkelijke uitspraak. “Alle vrouwen die nu aan de top van een bedrijf zijn er zo goed als zeker van overtuigd dat zij op een gegeven moment vervangen zullen worden door een man. Dat is niet alleen mijn mening, maar alle vrouwelijke CEO’s zeggen dat hun opvolger een man zal zijn. Mannelijke bestuurders denken ‘we hebben ooit een vrouw aangenomen maar daar kunnen we nu beter van terugkomen’. Zo voelen veel vrouwen dat.” Voor haarzelf gaat dat zeker op. Beale wordt deze week als CEO van Lloyd’s opgevolgd door John Neal, die laatstelijk werkzaam was bij de Australische verzekeraar QBE.

Het artikel besluit met nog een opmerkelijk gegeven. Beale maakte in 2008 publiekelijk bekend dat zij biseksxueel was en op dat moment een relatie met een vrouw had. Inmiddels is zijn getrouwd met een Zwitserse juwelier. Ook daarop wordt volgens haar merkwaardig gereageerd. “Mensen zeggen soms, nu je getrouwd bent met man, betekent niet dat je een heteroseksuele vrouw bent.” Sinds ze een relatie heeft met haar huidige echtgenoot heeft zij veel van haar lesbische vriendinnen verloren. “Merkwaardig. Ik heb onverwachts een relatie met een man en de helft van je lesbische vriendinnen gaan daarom niet meer met je om en wordt je door die groep buiten gesloten.”