Verduurzaming van Zwitserleven fondsen afgerond: Alle Zwitserleven Lifecycles van ‘verantwoord’ naar volledig ‘duurzaam’


Zwitserleven heeft ‘een belangrijke stap’ gezet in de verdere verduurzaming van haar fondsen. De recente aanpassing van het beleggingsbeleid van het Zwitserleven Wereld Aandelenfonds en het Zwitserleven Index Wereld Aandelenfonds heeft ervoor gezorgd dat alle Zwitserleven Lifecycles nu volledig duurzaam zijn. “Met deze unieke propositie wil Zwitserleven bijdragen aan een leefbare wereld, voor nu en later:, aldus de verzekeraar

Door de beleidswijziging worden ondernemingen voortaan beoordeeld op de mogelijkheid en intentie om zich aan te passen – en voor te bereiden – op maatschappelijke veranderingen, zoals de energietransitie. Daarnaast wordt bij de uitvoering van het beleggingsbeleid rekening gehouden met ESG-scores en de water- en koolstofdioxidevoetafdruk van ondernemingen waarin wordt belegd. Wanneer bedrijven slecht worden beoordeeld zal Zwitserleven deze bedrijven voortaan uitsluiten van beleggingen. De verwachting is dat de aanscherping van het beleid zal leiden tot een uitval van ongeveer 25% van de bedrijven waar nu in wordt belegd.

Beter rendement door focus op duurzaamheid                                                                                  
Hans Visser, general manager Pensioenen bij Zwitserleven: “We zijn er erg trots op dat we onze fondsen hebben getransformeerd van ‘verantwoord’ naar volledig ‘duurzaam’. Hierin zijn wij uniek in de markt. De verduurzaming van onze fondsen draagt bij aan onze duurzame beleggingsdoelen. In 2030 wil Zwitserleven: de CO2-uitstoot van haar beleggingen met 30% hebben teruggebracht, waterneutraal zijn en ontbossing voorkomen. Het idee achter de duurzame beleggingsdoelen is tweeledig: aan de ene kant is deze ingegeven door onze intrinsieke motivatie om met onze fondsen bij te dragen aan betere, mooiere wereld. Aan de andere kant zijn wij er van overtuigd dat organisaties (en landen) die een focus hebben op duurzaamheid, beter zijn voorbereid op risico’s (o.a. door klimaatverandering) en daardoor stabieler zijn en een beter financieel rendement behalen. Op deze manier profiteren onze deelnemers op twee manieren van ons duurzame beleggingsbeleid.”

Duurzame Lifecycles                                                                                                                                    
De aanpassing van het beleggingsbeleid van de Zwitserleven Wereld Aandelenfonds en het Zwitserleven Index Wereld Aandelenfonds zijn de laatste stap in het verduurzamen van de Zwitserleven Lifecycles. Eerder verduurzaamde Zwitserleven al het Vastgoedfonds, Credits fonds en Emerging Market Debt fonds. Daarnaast voegde Zwitserleven 20% impactbeleggingen toe aan het Wereldaandelenfonds en verduurzaamde het High Yield fonds binnen het Selectiefonds waar ook vastgoed en EMD onderdeel van zijn.