Verdachte betalingen AON en Ahrend aan topman verzekeraar HDI

Opsporingsdienst Fiod en het Openbaar Ministerie (OM) onderzoeken minstens acht bedrijven die toenmalig HDI-topman Gerhard Mattke mogelijk steekpenningen toestopten. Onder hen zijn bekende ondernemingen als verzekeringsmakelaar AON en kantoorinrichter Ahrend, meldt het FD vandaag.. Deze Nederlandse zakenpartners van verzekeraar HDI-Gerling betaalden jarenlang geld aan een privévennootschap van Mattke in relatie met zaken die ze voor zijn verzekeringsconcern deden.

Alle onderzochte bedrijven betaalden de vermoede smeergelden opmerkelijk routineus en bij herhaling aan de verzekeringstopman. Mattke ontving hun geld van 2006 tot en met 2013, toen de oud-bestuursvoorzitter van HDI de raad van commissarissen leidde. De vermoede kickbacks tellen op tot €2.237.694.Mattke factureerde dit bedrag aan HDI-zakenpartners via zijn privévennootschap Detoma als ‘advieskosten’, ‘provisie’, of ‘aanbrengfee’, blijkt uit het strafdossier in handen van Het Financieele Dagblad. Een medewerker van destijds KPMG Meijburg hielp Mattke met zijn privéfinanciën. KPMG is accountant van HDI.De nu blootgelegde betalingen rond Mattke vormen een opvallend nieuw element in de omvangrijke fraude bij HDI, de op een na grootste industriële verzekeraar van Nederland die vooraanstaande Nederlandse AEX-beursfondsen als klant heeft, aldus het FD.

Het volledige FD-bericht staat hier : https://fd.nl/economie-politiek/1182393/verdachte-betalingen-aon-en-ahrend-aan-topman-verzekeraar-hdi