Verbondsdirecteur Richard Weurding bij Kassa: “Er is genoeg aanbod voor ouderen die autoverzekering willen afsluiten”

Ouderen die een autoverzekering willen afsluiten, kunnen uit genoeg verzekeraars kiezen en betalen niet altijd een hogere premie dan een jonger persoon. Dat stelde Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, vorige week zaterdag in een studiogesprek bij consumentenprogramma Kassa.

Kassa besteedde aandacht aan het beleid van sommige verzekeraars die de hoogte van de premie van de autoverzekering onder andere bepalen op basis van de leeftijd van de verzekerde. Daarnaast zijn er verzekeraars die voor nieuwe klanten een leeftijdsgrens hanteren.

Leeftijd heeft invloed op schadekans

Aan tafel bij Kassa stelde Weurding dat de schadekans stijgt naarmate een bestuurder ouder wordt. “Uit statistieken van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat vanaf 75 jaar de schadekans van een bestuurder significant toeneemt. Dit is een van de elementen die meeweegt in het bepalen van de premie die de individuele verzekeraar vaststelt.” Weurding vindt dat er geen problemen zijn met de toegankelijkheid van de verzekering. “Er is genoeg aanbod voor ouderen en ze kunnen de verzekeringen gemakkelijk vergelijken. En het is geen gegeven dat een ouder persoon altijd een hogere premie betaalt. Bij sommige verzekeraars is een 30-jarige klant duurder uit.”

Premieberekening bepaalt verzekeraar zelf

Kassa heeft de afgelopen dagen zelf geprobeerd om het risico van een oudere bestuurder en bijhorende premie te berekenen. Het Verbond heeft naar aanloop van de uitzending meerdere malen aan de redactie van Kassa laten weten dat deze berekening geen goed beeld geeft hoe verzekeraars een risico inschatten. Ook tijdens de uitzending heeft Weurding dit nogmaals benadrukt: “Een verzekeraar gebruikt veel meer gegevens dan onze statistieken om een risico en premie te berekenen. Bijvoorbeeld hoe zwaar de auto weegt of het aantal kilometers dat de klant per jaar rijdt. Elke verzekeraar bepaalt zelf hoe zwaar hij deze factoren laat wegen in zijn berekening. Daar heb ik geen zicht op en dat mag ik ook niet weten. Dat is concurrentiële informatie.”