Verbond ziet DNB-rapport als steun in de rug

Het Verbond van Verzekeraars onderschrijft de oproep van De Nederlandsche Bank (DNB) dat inspanningen nodig zijn van verzekeraars, toezichthouders en beleidsmakers om ook in de toekomst een duurzame, stabiele, efficiënte en maatschappelijk dienstbare verzekeringssector te waarborgen. Het Verbond benadrukt dat verzekeraars al flinke én innovatieve stappen zetten in zowel de leven- als schademarkt en zien dit rapport daarom als een steun in de rug.

In de studie ‘Duurzaamheid door transformatie’ geeft DNB haar visie op de toekomst van de Nederlandse verzekeringssector en doet de toezichthouder een aantal aanbevelingen. Het Verbond herkent de uitdagingen die DNB schetst. Bijvoorbeeld de krimpende (individuele) levenmarkt en klimaatverandering. DNB ziet ook kansen voor de sector door aan te haken bij technologische innovatie en internationale uitbreidingsmogelijkheden. Dit heeft ook gevolgen voor het toezicht. Verzekeraars zijn in transitie om deze veranderingen het hoofd te bieden en de kansen te pakken. “

schademarkt

De schademarkt laat zich volgens het Verbond lastig voorspellen. “Klimaatverandering leidt tot fors hogere schades, zie de hagelbui die eind juni Oost-Brabant en Midden-Limburg trof en alleen al een verzekerde schade veroorzaakte van meer dan 500 miljoen euro, en heeft een grillig karakter. Technologische innovaties hebben verdere impact op de markt, zoals de komst van de zelfsturende auto’s en 3D-printing en de opmars van fintech en de deeleconomie.Tegelijkertijd bieden al die ontwikkelingen – die voor nieuwe risico’s zorgen – ook kansen. De cyber-markt groeit jaar op jaar, speciale deeleconomiepolissen zijn er al en verzekeraars studeren op verzekeringen voor de autonome auto en drones. Het Verbond probeert die kansen met zijn leden te benutten door studies en verkenningen te (laten) doen en met bekende partners onder meer trendavonden, workshops en bijeenkomsten te organiseren in het insuranceLAB. In juni is de Innovatieagenda voor de sector gelanceerd: een actieplan om innovatie in de sector te bevorderen. Big Data speelt bij al deze ontwikkelingen een grote rol. Met het in april gelanceerde green paper ‘Grip op data’ heeft het Verbond randvoorwaarden en uitgangspunten geschetst.”