Verbond roept overheid op tot gebruik RegTech

0

Het Verbond van Verzekeraars heeft vandaag aan de ministers van Financiën, Economische Zaken en Binnenlandse Zaken een brief gestuurd over de innovatieve ontwikkeling ‘RegTech’, dat ervoor zorgt dat door (nieuwe) technologieën de wetgever, toezichthouders en de financiële sector meer en eenvoudiger inzicht kunnen krijgen in regelgeving.

“Met RegTech ziet de financiële sector direct aan welke regels moet worden voldaan. “De sector heeft minder last van inconsistenties en overlap in regelgeving.  daarmee wordt (sneller) duidelijk welke regels voor wie van toepassing zijn, hetgeen het toezicht verbetert en kosten bespaart. Het Verbond roept de politiek in bijgevoegde brief op om Nederland ook deel te laten nemen aan het zogeheten European Legislation Identifier en zou hiervoor graag een pilot opzetten. “De urgentie neemt toe om RegTech te gebruiken”, aldus het Verbond van Verzekeraars.

Het Verbond noemt het cruciaal dat de bron met wet- en regelgeving goed wordt ontsloten. Het Verbond roept de overheid op in beweging te komen. De Boer: “Nederland doet bijvoorbeeld niet mee met ELI (European Legislation Identifier); de reden waarom is niet duidelijk. Bovendien is de toegang tot conceptwetgeving in ons land slecht. Wij roepen de overheid op om de handschoen op te pakken en voornoemde bron op digitale wijze te realiseren, te ontsluiten en bij te houden.”Het Verbond roept de politiek op om Nederland ook deel te laten nemen aan ELI en geven aan bereid te zijn om hiervoor in een mogelijke pilot mee te draaien.

Laat een reactie achter