Verbond pleit voor normeringstelsel bij langlopende letselschadezaken

Het Verbond van Verzekeraars pleit voor een normeringstelsel om langlopende letselschadezaken sneller te kunnen afhandelen. Dat liet Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond, weten tijdens de uitzending van het TV-programma Radar van gisteravond (25 maart). Weurding reageert hiermee op de klachten over langlopende letselschadezaken die het programma heeft verzameld. “De klachten vormen de hardnekkige drie procent van zaken waarvan het ons en de belangenbehartigers niet lukt om die te versnellen,” aldus Weurding. “De afgelopen jaren hebben we geprobeerd om verbeteringen door te voeren, maar dat levert nog niet het gewenste resultaat op.”  In dit verband wees hij onder meer op een momenteel lopend onderzoek dat wordt uitgevoerd door de Universiteit van Utrecht.

Normering
Weurding pleitte daarom voor een normeringstelsel voor alle betrokkenen (verzekeraars en belangenbehartigers) met afspraken over vaste schadevergoedingen en rekenmodellen. “Zo is het voor het slachtoffer duidelijk en transparant welke vergoeding hij kan krijgen, waarbij het van belang is dat er altijd naar de situatie van het slachtoffer gekeken wordt.”

De Verbondsvoorzitter noemde in de uitzending enkele cijfers. ““Verzekeraars behandelen jaarlijks zo’n 65.000 letselschadezaken. 90% daarvan wordt binnen twee jaar afgehandeld, 97% binnen vijf jaar. Slechts drie procent van de letselschadezaken duurt langer dan vijf jaar. Het gaat daarbij veelal om complexe dossiers als gevolg van medische missers  en lastig vast te stellen letsels zoals whiplash.

Foto verbond