Verbond krijgt veel vragen over Brexit


Bij het Verbond van Verzekeraars komen meerdere vragen binnen over de gevolgen van de Brexit voor WA- transport-, reis- (geneeskundige zorg), AVB-verzekeringen en productaansprakelijkheidsverzekeringen. Deze signalen zijn ook bekend bij de toezichthouder, zo meldt de verzekeraarsorganisatie op haar eigen website (www.verzekeraars.nl)

Het Verbond blijft hierin benadrukken dat verzekeraars zich moeten voorbereiden op een Brexit. “Dit kan onder andere door de verzekeringsvoorwaarden te controleren op een eventuele Brexit, zoals de formulering van het dekkingsgebied. WA-verzekeraars moeten zich voorbereiden op een no-deal scenario waarin zij een aanzienlijk aantal groene kaarten moeten verstrekken en/of vervangen.”

Ook in de zakelijke markt wordt nagedacht over de gevolgen van de Brexit, vervolgt het Verbond. “ Wordt lading die bederft door lange wachttijden bij de grens vergoed? Het antwoord hangt van veel verschillende factoren af, waaronder de voorwaarden en de omstandigheden. De aansprakelijkheid voor de vervoerder is via internationale verdragen gelimiteerd. Dat is prettig voor de vervoerder, maar een risico voor de eigenaar van de lading. Voor handel met het VK is dit nieuw maar op andere bestemmingen buiten de EU niet. Ook hebben meerdere verzekeraars in zakelijke contracten de Brexit expliciet genoemd als uitsluitingsvoorwaarde.”

Uiteindelijke afspraken
In een eerder bericht maakte het Verbond melding van de inzet en werd verwezen naar verschillende publicaties van DNB en AFM. “Deze zijn nog steeds actueel. Of en in welke vorm de Brexit gaat plaatsvinden zal naar verwachting ook de komende weken nog onzeker blijven. De impact van de Brexit op verzekeraars is daarom nog niet met zekerheid vast te stellen”, aldus het Verbond, dat tot slot aangeeft  dat het verzekeraars blijft informeren over de ontwikkelingen.”