Verbond en Hart advocaten gaan via colleges duiding geven bij Kifid-uitspraken

Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) behandelt jaarlijks duizenden klachten en doet honderden uitspraken. Om verzekeringsprofessionals te voorzien van duiding bij de meest belangrijke uitspraken in 2022, hebben het Verbond van Verzekeraars en Hart advocaten het college ‘Duiding actuele Kifid-uitspraken verzekeringssector’ ontwikkeld. De eerste editie is op 28 november.

In 2021 behandelde Kifid meer dan 3.000 klachten en deed ruim 1.100 uitspraken, zo blijkt uit hun jaarverslag. Een derde van die uitspraken heeft betrekking op schade- (21%) en levensverzekeraars (11%). Duiding bij de belangrijkste uitspraken maakt het werk van onder andere klachtenfunctionarissen, legal counsels, advocaten in dienstbetrekking en compliance officers eenvoudiger. De uitleg, tips en aanbevelingen geven richting en helpen om de impact op beleid en processen te bepalen.

Expertise van Hart Academy

“Wij zijn een samenwerking aangegaan met Hart advocaten omdat dit advocatenkantoor is gespecialiseerd in de financiële sector”, legt Steven Robijn, opleidingsadviseur bij het Verbond uit. “En naast het feit dat zij veel ervaring hebben met geschillen tussen financiële instellingen en hun klanten, geven zij vanuit het opleidingsinstituut Hart Academy regelmatig workshops en trainingen. Deze academy is geaccrediteerd door de Orde van Advocaten en daarmee bieden wij onze leden kwaliteit op zowel de inhoud als de sprekers.”

Praktijkgerichte tips voor verzekeraars

Frank ’t Hart en Christian Wulf (Hart advocaten) kijken uit naar het eerste college. ’t Hart: “Het is voor verzekeraars onmogelijk om alle Kifid-uitspraken bij te houden. Daarom maken wij een selectie en ontlenen daar voor de praktijk relevante trends aan. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn bijvoorbeeld de nazorgverplichtingen, de zorgplicht van tussenpersonen en de informatieplicht die rust op een verzekeraar. We behandelen 4 tot 6 uitspraken. We geven eerst de feiten weer, dan de overwegingen van het Kifid en tot slot per uitspraak tips voor in de praktijk. Dat kunnen tips zijn over transparante communicatie met klanten, omgaan met persoonsgegevens of over hoe vrij je bent om bepaald beleid uit te voeren of te wijzigen.”

“We zijn erg benieuwd naar de dynamiek die zal ontstaan tussen ons en de deelnemers van zowel grote als kleinere verzekeringsmaatschappijen”, vult Wulf hem aan. “En de discussies die ontstaan, zo weten wij uit de trainingen en workshops die wij geven, brengen iets in beweging.”

Collegereeks in 2023

Het eerste college vindt plaats op 28 november 2022 (15:00 tot 16:00 uur). In 2023 wordt dit format omgezet naar een collegereeks. Daar heeft het Verbond ruime ervaring mee in de vorm van de zeer gewaardeerde collegereeks Actualiteiten Personenschade en de collegereeks Bedrijfsvoering van een verzekeraar.


Meer weten over het college van het Verbond en Hart advocaten? Ga naar de opleidingspagina voor meer informatie over de inhoud, sprekers, kosten (ledenvoordeel) en inschrijven.

Bij de foto: Christian Wulf en Steven Robijn