Veel huizenkopers niet bezig met overlijden partner: ‘Onnodig risico’

Ruim vier op de tien huizenbezitters zijn niet goed voorbereid op het overlijden van een partner. Ze zijn onvoldoende op de hoogte van de gevolgen ervan op hun hypotheek, blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken. Die onwetendheid kan een grote impact hebben en zelfs leiden tot het verlies van de woning.

Een deel heeft de kennis niet in huis, de ander wil er sowieso niet over praten. Veel Nederlanders gaan het gesprek over de dood uit de weg, zegt Ellen Hensbergen, directeur Hypotheken bij Munt. “Het is uiteraard niet zomaar iets dat je even bespreekt aan de keukentafel, maar het is toch goed om vooraf te bedenken wat je kan doen, mocht er zich zo’n verdrietig scenario voordoen.”

Dat kan er namelijk toe leiden dat de ander soms achterblijft met hoge kosten, als hij of zij de hypotheek alleen moet aflossen. “Gevolg kan zijn dat een nabestaande niet anders meer kan dan het verkopen van de woning.” Bij Vereniging Eigen Huis herkennen ze dit. Het is iets dat al langer speelt en telkens weer terugkomt. “Ieder jaar zijn er nieuwe kopers en een deel ervan durft niet te praten over de grote onderwerpen”, zegt Hans André de la Porte van de belangenbehartiger van huizenkopers.

Veel mensen gaan volgens hem de grote thema’s uit de weg. Naast overlijden wordt er ook liever niet nagedacht over scheiden of bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Terwijl dat volgens André de la Porte wel echt verstandig is. “Veel huizenkopers zeggen: we staan aan het begin en willen niet bezig zijn met het einde. Maar het vooruitkijken is wel degelijk belangrijk, je moet je altijd bezig houden met de ‘wat als’.”

Luisteren

Er moet van tevoren meer worden gesproken over het verdrietige scenario. Volgens Hensbergen kan dat over verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een testament. Daarin kan afgesproken worden dat spaargeld gebruikt wordt om de woning af te lossen en niet naar een andere erfgenaam gaat.

Een overlijdensrisicoverzekering kan ook helpen. Die is niet verplicht, maar volgens Vereniging Eigen Huis is dat wel aan te raden. Of gewoon simpel door te luisteren naar de hypotheekadviseur. “Die zal de lastige onderwerpen altijd bespreken als je een hypotheek afsluit.”