Vakbonden boos op Aon vanwege looninleveringsvoorstel

Vakbonden zijn boos over het plan van verzekeringsmakelaar Aon om de  medewerkers te vragen van mei tot het eind  20% in ruil voor baangarantie ten tijde van de coronacrisis, Waar de bonden vooral verontwaardigd over zijn is dat het vooralsnog goed gaat met het bedrijf, meldt het FD vandaag.

CNV-voorzitter Piet Fortuin spreekt van ‘wildwestpraktijken’, ook omdat er geen overleg is gevoerd met ondernemingsraad of bonden. Aon brengt zijn werknemers volgens hem in een ‘onmogelijke positie’. Want zeg maar eens ‘nee’ als je werkgever daar om vraagt. Het bedrijf bezondigt zich volgens hem aan ‘morele chantage’. Cao-coördinator Zakaria Boufangacha van FNV noemt het verzoek van Aon ‘ongehoord en schandalig’ omdat er geen noodzaak voor is.

De bonden vrezen dat steeds meer bedrijven de coronacrisis misbruiken om arbeidsvoorwaarden te versoberen. Fortuin ziet aan cao-onderhandelingstafels de laatste weken vaker dat bedrijven vragen om offers als het inleveren van vakantiegeld of afschaffen van zondagtoeslagen, terwijl ze niet in financiële nood zitten.  

In Nederland is een loonoffer niet eenzijdig juridisch afdwingbaar, heeft volgens het FD Aon-topman Marc van Nuland in een videoboodschap aan de 2600 werknemers gemeld. “Maar alleen daarmee kan Aon ‘de aankomende storm”, zegt hij. “We willen niet wachten tot we weten wat de neergang precies zal zijn.Stemmen er te weinig werknemers in, dan zijn wij genoodzaakt om de benodigde besparing op andere manieren binnen Aon Nederland te realiseren.” Daarbij is banenverlies niet uitgesloten.

“Als je een werknemer vraagt om 20% in te leveren moet het zwaarwegend belang wel heel hoog zijn. Dan begeef je je in een juridisch mijnenveld’, zegt arbeidsrechtadvocaat Stefan Sagel. ‘Dat gezegd hebbende: als deze situatie nog maanden aanhoudt komen veel bedrijven misschien alsnog voor het dilemma te staan wat het minste van twee kwaden is: snijden in salarissen of ontslaan.’

Bron FD