UK: Vraag naar cyberverzekeringen blijft uit na ‘Wannacry’-virus

 

Na de recente grootschalige aanval met gijzelsoftware –het ‘Wannacry’-virus – is de verwachte wake up-call voor bedrijven ten aanzien van hun eigen cyberveiligheid uitgebleven. Zo is uit een onderzoek van consultancybureau FWD onder 250 Britse makelaarsbedrijven gebleken dat er verrassend genoeg weinig toename is waar te nemen in het aantal informatievragen naar verzekeringsdekking voor het cyberrisico dat ze lopen. Bijna driekwart (73%) van de ondervraagde makelaars gaf aan dat zij ondanks de vele publiciteit rond het Wannacry-virus er geen verandering is waar te nemen in de vraag naar cyberverzekeringen. Slechts 4% van de makelaars heeft een ‘significante stijging’ in de verzekeringsvraag.

In een toelichting zegt FWD Research-directeur Carole Herpin: “De penetratiegraad van cyberverzekeringen in de UK is relatief laag. Veel mensen denken dat een cyberschade dezelfde impact heeft als een natuurramp of stormschade, die doorgaans de vraag naar verzekeringsdekking don toenemen. Veel mensen in de verzekeringsmarkt hadden dan ook verwacht dat het Wannacry-virus, die op grote schaal bedrijven en instellingen schade heeft berokkend, de vraag naar cyberverzekeringen zou doen triggeren. Ons onderzoek toont aan dat dit niet het geval is.”

Collega-directeur Elliot Lane voegt toe dat het aantal aanvallen met gijzelsoftware zal toenemen. Na ‘Wannacry’ hebben we een cyberaanval gehad op Whitehall (parlementsgebouw) en het kwaadaardige Petya-virus (dat onder meer de APM-terminals in Rotterdamse haven stil legde, red.). De vraag is welk incident uiteindelijk als katalysator zal fungeren voor de markt van cyberverzekeringen? Bedrijven stellen zich op dit punt wellicht terughoudend op, omdat ze niet weten dat er adequate verzekeringsproducten voor handen zijn. Als bedrijven echter niet goed voorbereid zijn op mogelijke cyberaanvallen, dan kunnen zij significante schades tegemoet zien. Op dit moment lijkt het erop dat dit een risico is dat veel bedrijven bereid zijn te nemen.”