UK: Speciale dienst verzekeringsfraude van politie waarschuwt in voorlichtingscampagne voor verkoop valse autoverzekeringen

 

De  Britse Insurance Fraud Enforcement Department (IFED) is een voorlichtingscampagne gestart met als slogan ‘Steer Clear of Fraud’. Met deze campagne wil de speciale dienst van de City of London Politie, die zich met financiële steun van de verzekeringsbranche toelegt op de aanpak van verzekeringsfraude, de Britse bevolking waarschuwen voor verkopers van valse, ongedekte autoverzekeringen.  In de afgelopen drie jaar zijn bij het loket ‘Action Fraud’ 850 meldingen binnengekomen van praktijken van zogeheten  Ghost Brokers,  die autoverzekeringen aan de man brengen zonder dat daar echt een verzekeringsdekking achterzit. In totaal werden particulieren, bedrijven en instellingen op deze manier opgelicht voor een bedrag van 631.000 pond, omgerekend ca. 718.760 euro. Het gemiddelde schadebedrag beliep 769 pond  (876 euro).

Volgens de IFED-agenten richten ghost brokers zich vooral op 20- tot 29-jarige mannen, die zij vooral benaderen via social media zoals Facebook. Whatsapp, Instagram en SnapChat. Daarnaast proberen zij nieuwe klanten te werven via  studentenwebsites, de informatieborden op universiteiten en hogescholn  en marktplaatsachtige websites en allerlei aanbiedingssites met goedkope producten en diensten. Verder worden prospects benaderd via advertenties in kranten en tijschriften, koude acquisitie via de telefoon of via familie, vrienden of collega’s op het werk. Ook wordt geprobeerd fysiek autopolissen te verkopen in bars, clubs en andere uitgaansgelegenheden.

In bijna de helft van de gevallen (417) werd door de speciale politiedienst actie ondernomen tegen de overtreders. Daabij zat onder meer één man die in totaal 133.000 valse autoverzekeringen verkocht, een tiener die veroordeeld is tot een jaar gevangenisstraf  voor de verkoop van valse Allianz-polissen, EN een man die met zijn malafide praktijken 59.000 pond (ruim 82.000 euro) verdiende. Een ghost broker is verordonneerd om een bedrag van maar liefst 658.000 pond (916.250 euro)  aan de door hem gedupeerde Britse automobilisten terug te betalen

De IFED zegt ervan overtuigd te zijn dat het ware aantal slachtoffers van ghost broking  in werkelijkheid vele malen hoger ligt dan tot dusver aan het licht is gekomen. Hierdoor rijdt een groot aantal automobilisten onbewust onverzekerd rond,  met alle mogelijke financiële gevolgen van dien bij een schade aan de eigen of andermans auto.  Immers, dat iemand een valse autoverzekeirng zonder dekking heeft komt pas aan licht wanneer iemand een schade claimt of wordt aanghouden door de politie.

In de campagne wijst de IFED onder meer via berichten op social media  (#SteerClearOfFraud) automobilisten  extra waakzaam te zijn op aantrekkelijke aanbiedingen  voor een goedkope autoverzekering die ´too good to be true’ zijn. Andere adviezen zijn: ga op je gevoel af en vertrouw op je  je instinct, wees je bewust dat fraudeurs niet getraceerd willen worden en daarom vrijwel altijd contact zoeken via mobiele telefoon of email en raadpleeg bij twijfel via de toezichthouder FCA (Financial Conduct Authority) of makelaarsorganisatie BIBA of de aanbieder op hun ledenlijst  of lijst met geautorseerde verzekeringsbedrijven voorkomen.