UK P&I Club kiest Rotterdam als standplaats voor Europese activiteiten na Brexit

UK P&I Club, één van de 13 wereldwijd opererende P&I (Protection & Indemnity) Clubs, is bezig met de opzet van een kantoor in Rotterdam om haar verzekeringsactiviteiten binnen de Europese Unie voort te zetten in het post-Brexit tijdperk en Groot-Brittannië haar huidige (vrije) toegang tot de single market (mogelijk) kwijt raakt.

Andrew Taylor, CEO bij de UK P&I Club, vertelt tegen persagentschap Reuters dat de groep hiervoor binnen Europa verschillende plaatsen bezocht en Nederland uitgekozen omdat het de beste optie is voor haar businessmodel. “We gaan hiervoor een aparte werkmaatschappij (subsidiary) in Rotterdam opzetten en zijn momenteel bezig in het proces om toestemming te krijgen van de lokale toezichthouder. Het wordt zeker geen brievenbusfirma, maar op de vestiging in Rotterdam zullen vanaf het begin  zes tot acht medewerkers gaan werken en later volgen er mogelijk meer. De medewerkers zullen allemaal lokaal worden aangetrokken met de mogelijkheid voor een aanvullend personeelslid die overkomt uit het Verenigd Koninkrijk”, aldus Taylor, volgens wie de kosten van het Rotterdams kantoor lager zullen uitvallen dan die in Londen, wat al wat financiële besparingen oplevert.”

Er zijn wereldwijd 13 wereldwijd opererende P&I Club waarvan er zes hun jurisdictie in de UK hebben. Gezamenlijk hebben zij meer dan de helft van de totale markt in handen de tonnage dat over de wereldzeeën wordt vervoerd. Van de 13 P&I Clubs heeft ook Steamship Mutual gekozen voor Rotterdam, terwijl vier anderen de voorkeur hebben voor een vestiging in Ierland, Cyprus of Luxemburg. De meeste van deze clubs zijn al meer dan twee eeuwen actief in de City of London.