Twee op de vijf Britse bedrijven veranderen hun employee benefits-programma’s vanwege COVID-19: Kostenbeheer en veranderde werkomgeving zijn de belangrijkste drijfveren

Ruim twee van de vijf (42%) bedrijven heeft als gevolg van de COVID-19-pandemie,ingrijpende wijzigingen aangebracht in hun employee benefits-programma’s  die men het personeel aanbiedt, of is voornemens dit aan te passen. Zo blijkt uit een onderzoek van Willis Towers Watson. Een derde van de werkgevers zal waarschijnlijk ook hun gezondheidsstrategieën voor 2021 herzien.

 Uit het onderzoek van Willis Towers Watson onder Britse werkgevers blijkt dat veel bedrijven anticiperen op aanzienlijke kostenstijgingen in de EB-programma’s die ze werknemers bieden. Bijna de helft (44%) verwacht dat de ziekteverzuimkosten zullen stijgen, terwijl meer dan een derde (34%) denkt dat ook de kosten van collectieve levensverzekeringen en  pensioenen zullen stijgen. Een kwart (25%) verwacht een stijging van de ziektekosten    en de bescherming van de groepsinkomsten. Voor de werkgevers die  personeel hebben moeten ontslaan, handhaven bijna alle   – tussen de 87 en 98% – de bestaande empolyee benefits voor ontslagen werknemers.

 Kevin Newman, managing director Willis Towers Watson UK Health & Benefits, verklaart dat “de COVID-19-pandemie voor veel bedrijven grote veranderingen tot gevolg hebben in de employee benefits-programma’s voor het personeel. Sommigen zullen gedwongen worden om meer voordeel te halen uit hun employee benefits, zowel vanuit kosten- als PR-perspectief. Sommigen zullen proberen bepaalde  aangeboden eb-programma’s  te verbeteren en andere te verminderen. Maar de meeste bedrijven zullen op een gegeven moment waarschijnlijk kijken naar wat ze werknemers momenteel bieden en vragen zich af of deze personeelsvoordelen nog steeds relevant zijn  en of ze nog in balans zijn met de nieuwe werkomgeving- en verhoudingen 

Het is bemoedigend voor werknemers dat meer bedrijven bepaalde personeelsvoordelen willen uitbreiden in plaats van verminderen. De topprioriteiten voor het vergroten van de personeelsvoordelen zijn met name: welzijnsprogramma’s (60%); diensten op het gebied van geestelijke gezondheid en stress (58%); jaarlijks verlofbeleid (26%); en personeelsvoordelen naar keuze (23%). Empoyee benefits die het meest waarschijnlijk worden verlaagd, zijn onder meer: ​​jaarlijks verlofdagen (8%); pensioenuitkeringen (5%); voordelen op het gebied van de gezondheidszorg (4%); en ziekteverlof (4%).  Bovendien heeft meer dan een kwart (28%) van de werkgevers actie ondernomen om de angst van werknemers voor corona  te meten, terwijl nog eens 47% deze actie plant of overweegt. Bovendien hebben twee op de vijf (39%) werkgevers toegang tot geneeskundige hulp of afstand  verleend of deze uitgebreid en een klein deel (7%) zal de toegang tot COVID-19-tests vergemakkelijken.

Newman: “Meer bedrijven willen het pakket aan employee benefits eerder uitbreiden  n dan verminderen als gevolg van de pandemie. Maar gebieden zoals jaarlijks verlof lijken voor sommigen een prioriteit voor uitbreiding en vermindering voor anderen, wat de uiteenlopende omstandigheden aantoont waarin verschillende werkgevers zich bevinden. ” Naast het aanpassen van de personeelsbeloningen aan de behoeften van het personeel, willen werkgevers ook het beste halen uit de bestaande arbeidsvoorwaarden door hun relevantie voor deze pandemieperiode zo duidelijk mogelijk te communiceren. Bijna tweederde (61%) denkt dat de communicatie van uitkeringen en welzijnsprogramma’s dit jaar een topprioriteit zal zijn. Bovenaan de lijst voor bewustmaking staan ​​programma’s voor de ondersteuning van werknemers (79%); online diensten voor geestelijke gezondheidszorg (65%); en welzijn-apps (47%).

Newman zei: ” “In tijden van stress en onzekerheid worden Employee Assistance-programma’s en diensten voor geestelijke gezondheidszorg nog belangrijker en werknemers die deze services in het verleden niet hebben gebruikt, moeten er misschien aan worden herinnerd dat bedrijven vaak een netwerk van waardevolle ondersteunende diensten beschikbaar hebben voor werknemers.”