Turkije: Verkoop en vraag naar verzekeringsdekking tegen aardbevingsschades in Istanboel fors toegenomen

De vraag naar aardbevingsverzekeringen is sterk gestegen na de verwoestende aardbevingen van 6 februari in Turkije en Syrië. In het financiële en commerciële centrum van Istanbul zijn na de ramp dagelijks gemiddeld 12.500 aardbevingspolissen afgegeven, een stijging van 87% ten opzichte van het dagelijkse gemiddelde van 6.700 polissen vóór 6 februari, meldt Sigorta Medya, dat zich beroept op de Turkse verplichte Verzekeringspool (TCIP).Istanboel is met 16 miljoen inwoners de drukst bevolkte stad van Turkije.

De bezorgdheid over bevingen werd nog groter toen de burgemeester van Istanbul, Ekrum Imamoglu, in een televisie-uitzending na 6 februari waarschuwde dat ongeveer 90.000 gebouwen gevaar lopen in te storten als de metropool door een zware aardbeving wordt getroffen. Hij zei ook dat ongeveer 317.000 gebouwen amnestie hebben gekregen van de bouwvoorschriften.Ook in andere provincies is de verkoop van verzekeringen tegen aardbevingen door TCIP sterk gestegen. TCIP werd in 2001 opgericht om woningen te verzekeren.

Hoewel een aardbevingsverzekering in Turkije verplicht is, bedroeg de dekkingsgraad vóór 6 februari in het hele land 54%. In Istanboel had 61,9% van de bewoners een verplichte aardbevingsdekking, terwijl het dekkingspercentage in de tien door de ramp getroffen provincies 49% bedroeg. Op 13 maart 2023 waren meer dan 55.700 doden geregistreerd, waarvan meer dan 48.400 in Turkije en meer dan 7.200 in Syrië. Door de aardbeving en de daaropvolgende krachtige bevingen raakten in Turkije meer dan 115.000 mensen gewond en stortten duizenden gebouwen in.