Troostwijk publiceert indexcijfers 1e kwartaal  

 

De Troostwijk Index is speciaal ontwikkeld voor de verzekeringsbranche en geeft op basis van de ontwikkeling van de kostprijs van bedrijfs- en kantoorgebouwen, woningen en bedrijfsinventaris een indicatie voor de kosten van verzekeringen voor deze objecten.

De nieuwe indexcijfers zijn:
De Troostwijk-index voor bedrijfsgebouwen en kantoren: 121,1 (123,1)
De Troostwijk-index voor woningen: 118,7 (120,7)
De Troostwijk-index voor bedrijfsinventaris: 114,7 (116,6)

In een toelichting stelt Troostwijk: “Kunnen uw klanten geen BTW verrekenen,  dan hanteert u de indexcijfers inclusief BTW. Deze staan vermeld tussen de haakjes. Kunnen uw klanten wel BTW verrekenen dan hanteert u de indexcijfers exclusief BTW.

Trends

Kwartaal op kwartaal zijn vooral de bouwkosten voor bedrijfsgebouwen en kantoren licht gestegen. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal was sprake van een stijging van 0,6% en ten opzichte van een jaar eerder zijn de bouwkosten voor bedrijfsgebouwen en kantoren met 1,8% gestegen. De bouwkosten voor woningen zijn kwartaal op kwartaal beperkt gestegen (+0,2%). Jaar op jaar was sprake van een stijging van 1,2%. De productiekosten voor bedrijfsinventaris stegen met 0,5% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Jaar op jaar is hier sprake van een plus van 0,7%.

De belangrijkste oorzaak van de stijging van de kosten voor bedrijfsgebouwen en kantoren en woningen ten opzichte van vorig jaar is de stijging van de loonkosten. Gemiddeld liggen de loonkosten circa 2% hoger ten opzichte van een jaar eerder. De kosten voor onderaannemers (+1,3%) en materiaal (+1,8%) stegen minder hard. Voor de inventaris geldt dat zowel ten opzichte van het voorgaande kwartaal als dezelfde periode een jaar eerder er sprake is van licht hogere prijzen voor grondstoffen. Jaar op jaar gemeten lagen de prijzen voor de (ruwe)grondstoffen 5% tot 10% hoger. De energiekosten liggen echter nog altijd op een zeer laag niveau. De lonen stegen kwartaal op kwartaal met gemiddeld 0,2% en jaar op jaar is sprake van een stijging van gemiddeld 2%.