Top-3 VNAB Young Talent Award Remon van der Graaf, Max Hollemans en Sakina Moeliker roepen op tot meer samenwerken en delen kennis en data

De verzekeringsbranche is op de goede weg, maar er is zeker nog veel voor verdere verbetering vatbaar. Dat is de rode draad in het interview in het jongste Risk & Business Magazine met de Top-3 van de  Young Talent Award, die de VNAB dit jaar voor het eerst heeft georganiseerd: Remon van der Graaf (Howden), Sakina Moeliker en Max Hollemans (beiden Ecclesia). Zo vinden zij vooral dat er  meer moet worden samengewerkt en de aanwezige kennis en data onderling veel meer moet worden uitgewisseld dan nu het geval is.  

Andere verbeterpunten zijn in hun ogen de geringe zichtbaarheid en bekendheid van de branche, vooral naar jonge en andere interessante talentvolle medewerkers toe.  Remon: “We hebben veel te bieden, maar dat is bij veel te weinig mensen bekend. Wat dat betreft vind ik het jammer dat binnen de FSM-opleiding Bank- en verzekeringswezen de grootzakelijke verzekeringsbranche volstrekt wordt onderbelicht. Het is volgens mij in de gehele opleiding maar één keer ter sprake gekomen. Dan is het niet zo vreemd dat van de 33 afgestudeerden van mijn lichting ik de enige ben die in de coassurantiebranche is gaan werken.”

Sakina, die dezelfde opleiding heeft gevolgd, sluit zich daarbij volmondig aan. “Sowieso juich ik meer inspanningen toe die de zichtbaarheid van onze sector zouden kunnen vergroten. Dat is ook een van de redenen dat ik meewerk aan de activiteiten van de VNAB om de aantrekkelijkheid van het werken in de coassurantiemarkt meer onder de aandacht te brengen van HBO- en universitaire studenten.” Een ander punt waar zij in de praktijk van alledag tegenaan loopt zijn de cyberverzekeringen, een steeds lastiger product. Het risico is voor veel relaties niet heel tastbaar ondanks de groeiende schadelast. En wanneer je dan een offertetraject in gang wil gaan zetten , dienen relaties veel informatie aan te leveren, wat soms lastig is en ook langer duurt om te verzamelen. Wanneer wij dan de voorstellen krijgen van verzekeraars zijn deze gezien de grote verschillen in dekking lastig om begrijpelijk aan relaties uit te leggen.”

Op de vraag waar hij in de praktijk van alledag zoal tegenaan loopt, antwoordt Max: “Ik merk zowel bij collega’s als in de markt een bepaalde vrees voor veranderingen in werk. ‘Waarom is het nodig om een en ander aan te passen, zoals we nu werken gaat het toch ook goed! is een veelgehoorde opmerking. Terwijl verbeteringen in werk- en bedrijfsprocessen er juist voor kunnen zorgen dat administratief werk wordt verminderd en er meer tijd vrijkomt voor bijvoorbeeld het contact met de klant en/of commercie. Ook de manier waarop in de branche met digitalisering en technische ontwikkelingen wordt omgegaan, kan mijns inziens veel beter en efficiënter. Jongeren zien dit veel minder als bedreiging, maar zijn daarmee natuurlijk van ons af aan met computers en mobiele telefoons opgegroeid.”

Het volledige interview met de drie vindt u hier:  http://riskenbusiness.nl/wp-content/uploads/2022/11/RB-4_2022.pdf