Terugtrekking AXA XL uit Londense D & O-markt schiet een groot gat in capaciteit

De beslissing van AXA XL om de volgende verzekeraar te worden die zich terugtrekt uit de Londense markt voor bestuurdersaansprakelijkheid (D&O), zal een groot gat schieten in de beschikbare tekencapaciteit  en de druk op een belangrijke markt voor veel grote bedrijven verder vergroten.

AXA XL heeft onlangs aangekondigd dat het zich terugtrekt uit de Londense markt voor D&O en aansprakelijkheidsverzekeringen voor financiële instellingen. De verzekeraars zal deze verzekeringen niet langer onderbrengen op zowel Lloyd’s als  op de London Company Market, maar zal deze polissen wel blijven aanbieden in andere markten. Het blijft daarnaast wel cyber-, beroepsaansprakelijkheids- en M & A-verzekeringen iun dekking nemen op zowel Lloyd’s als de Londense markt.

Het besluit van de verzekeraar om zich terug te trekken uit  deze verzekeringsmarkten als uitvloeisel  van een voortdurende herbeoordeling van ondermaats presterende business, wekt de indruk dat andere bedrijfstakken nog een vergelijkbaar lot kunnen ondergaan. Hoewel AXA XL daarover geen mededelingen heeft gedaan, zou de terugtrekking een aanzienlijke vermindering van haar capaciteit voor financial lines  en D&O.

In een verklaring zegt de verzekeraar: “Na een strategische evaluatie en in het licht van onze voortdurende bezorgdheid over het niveau van de schadelast, tarifering en winstgevendheid, zijn we van plan te stoppen met het tekenen van bestuurdersaansprakelijkheidsrisico’s en aansprakelijkheidspolissen voor financiële instellingen op de Londense markt. Onze activiteiten op het gebied van financial lines in Amerika, APAC en Europa blijven we onverminderd voortzetten. ”                                                              

Volgens Nicky Stokes, head of management liability and financial institutions bij makelaar New Dawn Risk, laat de terugtrekking van AXA XL een aanzienlijk gat achter in de Londense markten voor D&O en financiële instellingen. “AXA is een van de belangrijkste spelers in dit segment, dus het is significant. Het zal een groot gat in beschikbare capaciteit achterlaten, dat hard nodig is in de huidige markt.”  Maar ze benadrukte dat AXA niet de enige grote verzekeraar is die zich de afgelopen 12 maanden uit de markt heeft teruggetrokken, wat het plaatsen van grotere risico’s veel moeilijker heeft gemaakt.

 “Terugtrekkingen uit de markt, in combinatie met een vermindering van capaciteit, evenals een aantal markten die voor 2020 geen nieuwe klanten schrijven, hebben het leven van makelaars en bedrijven erg moeilijk gemaakt en hebben ook veel druk uitgeoefend op het geringe aantal markten die deze risico’s nog wel onderschrijven. Die markten hebben nu ook de mogelijkheid om hogere tarieven in rekening te brengen , wat uiteraard een nog grotere impact heeft op de toch al zeer moeilijke marktsituatie.”  

Londen is een belangrijke markt voor financiële instellingen en D&O, met name voor grote risico’s die op zoek zijn naar meer capaciteit en unieke of moeilijker te plaatsen risico’s. In de verhardende  markt hebben sommige verzekeraars zich echter teruggetrokken in hun kern-appetite en willen niet de ‘lastige of zeer kwetsbare accounts’ in dekking nemen die in Londen worden onderschreven, legt Nicky Stokes uit.

Als gevolg daarvan verharden de markten van D&O en financiële instellingen in Londen. Er zijn nu minder beschikbare opties voor kopers, terwijl  het aantal dekkingslijnen en ingezette capaciteit zijn afgenomen. De dekking is ook beperkter geworden om de eerdere zachte marktcyclus te corrigeren, waard in de dekking jaar na jaar werd verbreed, zei mevrouw Stokes.   Aan het einde van de tunnel is er wel wat licht voor kopers. “Londen heeft de afgelopen 24 maanden in de correctiemodus gezeten, maar er is hoop dat een afvlakking van de tariefstijgingen in zicht is,  hoewel dit volgens haar nog 12 maanden kan duren. Er zijn ook enkele nieuwkomers op de markt gekomen, die niet de oude problemen hebben die de gevestigde verzekeraars teisteren. “Ze zullen vanaf het begin risico’s correct kunnen inschatten, waardoor ze in een veel betere positie verkeren. En ze zullen worden geaccepteerd omdat hun capaciteit nodig is.”