Swiss Re ziet vraag naar herverzekeringsdekking aanzienlijk toenemen

 Topmensen bij herverzekeringsgigant Swiss Re blijven een sterke en stijgende vraag naar herverzekeringsbescherming in alle branches en regio’s zien in verband met de huidige hoge inflatie. Dat kwam naar voren tijdens een persbriefing die de herverzekaar organiseerde in de aanloop naar ‘Baden-Baden 2022, het jaarlijkse evenement voor de spelers nu de (her)verzekeringsmarkt zijn aandacht richt op de belangrijke verlengingen op 1 januari 2023.

Frank Reichelt, Head Northern, Central & Eastern Europe, : “Wij zien in de huidige onzekere tijden een aanzienlijke toename van de vraag naar herverzekeringsdekking, in al onze activiteiten en in alle regio’s. Naarmate de inflatie doorwerkt in de mate van riskexposure van klanten, verwachten wij een aanzienlijke nieuwe vraag naar capaciteit.”

Tegelijkertijd, vervolgde hij, ziet Swiss Re dat op bepaalde gebieden, met name natuurrampen, de herverzekeringscapaciteit in feite krimpt omdat aanbieders hun bereidheid verminderen, een trend die volgens Reichelt waarschijnlijk gevolgen zal hebben voor de hoogte van de premies. “Verzekeraars kunnen de neerwaartse risico’s van de economische situatie beperken en hun klanten ondersteunen bij hun kapitaalmanagement, het herprijzen van verzekeringsrisico’s om rekening te houden met hogere schadekosten, herallocatie van activa in beleggingsportefeuilles en afdekking tegen inflatie.”

Nu de wereld alleen maar risicovoller wordt, benadrukt Reichelt dat de traditionele rol van herverzekering als financial backstop voor de sector waarschijnlijk zal blijven bestaan. Maar “herverzekeraars en verzekeraars moeten worden gecompenseerd voor de inflatie”. Naarmate de risico’s zich opstapelen, zullen de verzekeringspremies stijgen om de nieuwe, volatielere realiteit te weerspiegelen.

“Het fundamentele idee van onze sector is dat verzekeraars en herverzekeraars het risico delen. Aangezien de risico’s toenemen met de inflatie, moeten we er ook voor zorgen dat de toegenomen risico’s worden gedeeld tussen herverzekeraars en verzekeraars, en dat kan door middel van verschillende herverzekeringsstructuren. De afgelopen jaren heeft het eigen risico voor verzekerden geen gelijke tred gehouden met de schadeinflatie. Dit moet worden aangepakt om ervoor te zorgen dat herverzekering de werkelijke volatiliteit aanpakt en niet alleen de risicotrends absorbeert”, aldus Reichelt.

De structuur van de herverzekeringsdekking moet volgens hem dus mee evolueren met de inflatie, en de retenties van de verzekeraars moeten omhoog. Een gebied dat deze dynamiek heel duidelijk illustreert, is de nat cat situatie in Europa. Volgens Reichelt “overwegen de meeste klanten van Swiss Re om voor volgend jaar extra nat cat capaciteit te kopen” Hij legde uit dat dit wordt gedreven door een groot aantal krachten, waaronder de inflatie, de schade-ervaring, een beter begrip van de secundairy perils  en ook Solvency II overwegingen. “Als we kijken naar Duitsland, uit onze recente gesprekken met veel klanten in deze markt, hebben we plannen opgemerkt om ongeveer €2 miljard tot €2,5 miljard meer dekking te kopen voor nat cat voor 2023,” zei Reichelt.

Reichelt werd bijgestaan door tal van andere leiders bij Swiss Re, waaronder Nikhil da Victoria Lobo, Head Western & Southern Europe, die dieper inging op de impact van het huidige inflatielandschap.”Als we deze inflatie niet meenemen in onze risico-evaluatie, verzekeren we mensen eigenlijk te weinig”, zei hij. “Dus de noodzaak om de inflatie vast te leggen in iets als de waarden van eigendommen  maar het strekt zich uit tot alle lijnen, gaat ook over het dichthouden of verder dichten van de protection gap.”

Victoria Lobo merkte ook op dat dit leidt tot meer vraag van klanten naar aanvullende herverzekeringsbescherming. En aangezien de toenemende vraag botst met het krimpende aanbod omdat sommigen zich uit de markt terugtrekken, is het volgens hem onvermijdelijk dat de premies  verder zullen stijgen. “Ik zou ook willen afsluiten met de opmerking dat wij bij Swiss Re geloven dat onze sector in deze moeilijke tijden het potentieel heeft om een tandje bij te zetten.”