Swiss Re ziet ‘licht aan het einde van de tunnel’ voor Corporate Solutions

 Swiss Re zegt ‘licht aan het einde van de tunnel’ te zien  voor zijn directe verzekeringspoot ‘Corporate Solutions’ en geeft aan dat het transformatieprogramma het bedrijfsonderdeel zelf vóórloopt op schema.

Corporate Solutions zit midden in een hervormingsprogramma na de afgelopen jaren financieel moeilijke tijden te hebben doorgemaakt. Sommige risicomanagers waren bezorgd dat Swiss Re het directe verzekeringsbedrijf  zou terugtrekken waardoor er voor bedrijven minder capaciteit beschikbaar zou komen op een bovendien  belangrijk moment in de marktcyclus de verhardende markt. Maar het lijkt erop dat Corporate Solutions het management van de herverzekeraar in de eerste helft van dit jaar tevreden heeft gesteld, ondanks de nog altijd wat mindere resultaten, en het vizier heeft gericht op een langdurige toekomst.

Swiss Re maakte onlangs vrijdag bekend dat ‘Corporate Solutions’ in de eerste helft van dit jaar een verlies van heeft geboekt van  $ 301 miljoen heeft geleden, mede door een schadelast door Covid-19-claims van $ 485 miljoen. Maar de herverzekeraar lijkt tevreden over de ontwikkeling, mede door het stoppen met enkele slecht presterende activiteiten, en benadrukt dat de beoogde transformatie van de unit ‘goed op schema’ is. Zonder de Corona-schades zou de netto winst $ 81 miljoen hebben bedragen tegen een netto verlies van $ 403 miljoen dollar in de eerste helft van 2019.  De combined ratio van Corporate Solutions viel weliswaar met 122,6% lager uit dan vorig jaar (132,8%) maar is nog altijd aan de veel te hoge kant. Zonder Corona was de combined ratio aan de goede kant van de streep gekomen: 98,4%. De netto verdiende premies daalde met 2,9% naar $ 2 miljard.

Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers zei  Christian Mumenthaler, CEO van Swiss Re, over Corporate Solutions: “Ik denk dat het redelijk is om te zeggen dat we allemaal redelijk optimistisch zijn dat we, gezien deze cijfers en deze ontwikkelingen, het licht zien aan het einde van de tunnel. Het was een positieve verrassing voor ons allemaal dat  Corporate Solutions betere resultaten heeft laten zien dan verwacht in deze fase van ons transformatieprogramma. We gaan dan ook onverminderd door met onze  Corporate Solutions business.”

Swiss Re heeft bekend gemaakt dat  de directe business unit al flink heeft gesnoeid in de portefeuille – 60% van het voorgenomen  snoeiwerk – en inmiddels ook al 60% van de geplande kostenbesparingen heeft gerealiseerd. Samen met de doorgevoerde premieverhogingen – gemiddeld met 15%, hoger dan de 12% die was gepland – in het afgelopen jaar heeft dit de combined ratio in de eerste helft van 2020 verder verlaagd tot 101,3%. Voor geheel 2020 wordt rekening gehouden met een combined ratio van 105%.