Swiss Re Sigma Study: Fors minder schade door natuurrampen en andere calamiteiten

 

Volgens de eerste verwachtingen van Swiss Re’s Sigma Study is in de eerste helft van dit jaar zowel de economische als verzekerde schadelast als gevolg van natuurrampen en door menselijke fouten veroorzaakte calamiteiten fors lager uitgevallen dan in dezelfde periode van 2016.  Ook in vergelijking met het tien jaar-gemiddelde is de schadelast op alle fronten beduidend minder. Opvallend is dat vier van de vijf grootste verzekerde schadecalamiteiten zware hagel- en onweersstormen en tornado’s in de VS betreffen. Ze waren bij elkaar goed voor $ 7,4 miljard aan schadeclaims voor verzekeraars.

Verzekerde schade

De verzekerde schadelast bedroeg in de eerste zes maanden van dit jaar $ 23 miljard, 38% lager dan in dezelfde periode in 2016 en ook een derde minder dan het tien jaar-gemiddelde van $ 33 miljard. Daarnaast keerden verzekeraars wereldwijd $ 3 miljard uit als gevolg van calamiteiten die door menselijk falen werden veroorzaakt, iets meer dan de helft van de ruim $ 6 miljard in de eerste helft van het vorig jaar en een derde minder dan het tien jaar-gemiddelde van $ 4 miljard.

De grootste weergerelateerde schades voor verzekeraars deden zich in de VS voor. Vier verschillende zware hagel- en onweerstormen tussen februari en mei leidden ieder voor zich voor meer dan $ 1 miljard aan schade. De hevigste en meest kostbare was een vier dagen durende storm in Colorado die gepaard ging met hagelbuien en zware windstoten. De verzekerde schade beliep $ 1,9 miljard en de economische schade $ 2,2 miljard. Daarnaast werden in de eerste helft van dit jaar nog drie zware stormen en tornado’s geregistreerd met een schadelast van meer dan één miljard dollar en verder een groot aantal kleinere stormen en andere weergerelateerde calamiteiten, waaronder overstromingen, die bij elkaar bijna 70% ($ 16 miljard) van de totale schadelast door natuurrampen ($ 23 miljard) voor hun rekening namen. Naast de vier genoemde miljardenschades in de VS  maakt de cycloon Debbie, die in maart huis hield in het Noordoosten van Australië, deel uit van de Top-5 met een verzekerde schade van $ 1,3 miljard. Andere grote calamiteiten waren de overstromingen in Peru en zware vorstperiode in het Zuidoosten van de VS en in Europa.

Economische schade

Tussen begin januari en eind juni zorgden weergerelateerde en man made disasters voor $ 44 miljard aan economische schade, maar liefst 62% minder dan de $ 117 miljard in de eerste zes maanden van 2016 en 63,3% minder dan het tien jaar-gemiddelde van $ 120 miljard. Weergerelateerde calamiteiten zorgden voor het overgrote deel van de schadelast: $ 41 miljard tegen $ 110 miljard in de eerste helft vorig jaar en het tien jaar-gemiddelde van $ 112 miljard, een afname met 63%. De economische schade als gevolg van menselijke fouten bedroeg $ 3 miljard tegen $ 7 miljard vorig halfjaar, een afname met 57%, en ook lager (62,5%) dan het tien jaar-gemiddelde van $ 8 miljard. Bij alle calamiteiten kwamen in totaal 4.400 mensen om het leven, zo blijkt uit Swiss Re’s Sigma Study