Swiss Re Institute: Zowel economische als verzekerde schade door natuurrampen dit jaar boven het tien jaar-gemiddelde

De wereldwijde verzekerde  schade door natuurrampen en man-made calamiteiten komt dit jaar naar verwachting uit op $ 112 miljard in 2021, het vierde hoogste aantal ooit, 13% hoger dan de $ 99 miljard in 2020 en ook hoger dan de gemiddelde schadelast van $ 86 miljard in de afgelopen tien jaar, zo blijkt uit de vandaag verschenen rapport van Swiss Re Institute. De economische schade komt dit jaar uit op $ 259 miljard, 20% hoger dan de $ 216 miljard in 2020 en eveneens hoger dan het tien jaar gemiddelde van $ 229 miljard

 Extreme weersomstandigheden in 2021, waaronder een strenge wintervorst, overstromingen, zware onweersbuien, hittegolven en een grote orkaan, hebben geleid tot jaarlijkse verzekerde verliezen door natuurrampen die worden geraamd op $ 105 miljard, de op drie na hoogste sinds 1970, volgens de voorlopige sigma-ramingen van het Swiss Re Institute. De orkaan Ida was de duurste natuurramp in 2021, maar de winterstorm Uri en andere secundaire risico’s veroorzaakten meer dan de helft van de totale schadelast  omdat de accumulatie van rijkdom en de gevolgen van de klimaatverandering in rampgevoelige gebieden de claims aanwakkeren. Door  mensen veroorzaakte rampen veroorzaakten nog eens $ 7 miljard aan verzekerde schades, wat resulteert in een geschatte wereldwijde verzekerde schadelast van $ 12 miljard in 2021.

 “In 2021 overtroffen de verzekerde schades  door natuurrampen opnieuw het tienjarig gemiddelde, waarmee de trend van een jaarlijkse stijging van de schades met 5-6% van de afgelopen decennia wordt voortgezet. Het lijkt de norm te zijn geworden dat ten minste één secundaire risicofactor, zoals een zware overstroming, winterstorm of natuurbrand, elk jaar leidt tot schades van meer dan $ 10 miljard. Tegelijkertijd herinnert de orkaan Ida ons op grimmige wijze aan de dreiging en het schade potentieel van piekgevaren. Eén zo’n gebeurtenis die dichtbevolkte gebieden treft, kan de jaarlijkse schades sterk beïnvloeden”, aldus Martin Bertogg, Head of Cat Perils bij Swiss Re.

De twee kostbaarste natuurrampen van het jaar vonden allebei plaats in de VS. De orkaan Ida veroorzaakte naar schatting $ 30 – 32 miljard aan verzekerde schade, onder meer door overstromingen in New York en de winterstorm Uri veroorzaakte miljarden dollar aan verzekerde schades. Uri bracht extreme koude, zware sneeuwval en ijsophoping met zich mee, vooral in Texas waar het elektriciteitsnet meerdere malen uitviel door bevriezing. Het duurste voorval in Europa waren de overstromingen in juli in Duitsland, België en naburige landen, die tot  $ 13 miljard  verzekerde schades veroorzaakten, terwijl de economische schades meer dan $ 40 miljard bedroegen. Dit wijst op een nog steeds zeer groot gebrek aan bescherming tegen overstromingen in Europa. De overstromingen waren de duurste natuurramp voor de regio sinds 1970 en ook de op één na grootste ter wereld, na de overstromingen in Thailand in 2011.

“De impact van de natuurrampen die we dit jaar hebben meegemaakt, onderstreept eens te meer de noodzaak van aanzienlijke investeringen in de versterking van kritieke infrastructuur om de impact van extreme weersomstandigheden te verzachten”, aldus Jérôme Jean Haegeli, Group Chief Economist van Swiss Re. “Investeringen in infrastructuur ondersteunen duurzame groei en veerkracht en moeten worden opgeschaald. Alleen al in de VS bedraagt het investeringstekort in infrastructuur om kritieke en verouderende infrastructuur te onderhouden tot 2040 gemiddeld $ 500 miljard per jaar. Samen met de publieke sector is de verzekeringssector van cruciaal belang om de samenleving weerbaarder te maken tegen klimaatrisico’s, door te investeren in duurzame infrastructuur en deze te verzekeren”.

Andere verwoestende secundaire risico’s in Europa waren zware  stormen in juni, waarbij onweer, hagel en tornado’s op grote schaal schade veroorzaakten aan eigendommen in Duitsland, België, Nederland, Tsjechië en Zwitserland. De verzekerde schades worden geraamd op $ 4,5 miljard. Elders in de wereld waren er zware overstromingen, onder meer in de Chinese provincie Henan en in British Columbia in Canada.

Aan de andere kant van het spectrum van extreme weersomstandigheden hebben Canada, aangrenzende delen van de VS en grote delen van het Middellandse Zeegebied in 2021 recordtemperaturen gekend. Tijdens de laatste dagen van juni vestigde een ‘hittegolf’ een nieuw all-time Canadees temperatuurrecord van bijna 50°C in een dorp in Brits-Columbia. De temperaturen in Death Valley, Californië bereikten 54,4°C tijdens een van de vele hittegolven in het zuidwesten. De uitzonderlijke hitte ging vaak gepaard met verwoestende bosbranden. De daarmee gepaard gaande verzekerde verliezen waren echter lager dan in de afgelopen jaren, toen de branden meer bevolkte gebieden troffen. In Californië verwoestten de bosbranden vooral grote bosgebieden, maar in tegenstelling tot 2017, 2018 en 2020 drongen ze door in gebieden met een lagere eigendomsconcentratie..