• De totale premiegroei wordt de komende twee jaar geraamd op gemiddeld 2,2% per jaar, hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar (2018-2022: 1,6%);
• Nu de beleggingsrendementen toenemen en de harde marktomstandigheden aanhouden, verbetert de verzekeringssector de winstgevendheid verder;
• Geopolitiek speelt een dominante rol bij het aansturen van het economische klimaat, waarbij de mondiale reële bbp-groei in 2024 op 2,2% uitkomt, tegen een schatting van 2,6% voor 2023, alvorens een opleving naar 2,7% in 2025 plaatsvindt;
• De inflatie en de rentetarieven in de ontwikkelde markten zullen naar verwachting de komende tien jaar hoger blijven, waarbij de mondiale inflatie naar verwachting zal matigen tot 5,1% in 2024 en 3,4% in 2025.
Dat zijn enkele uitkomsten van de Sigma Study ‘Risk on the rise as headwinds blow stronger’ van het Swiss Re Institute, volgens wie de versterkende financiële positie van de mondiale verzekeringssector een welkome versterking vormt tegen de verhoogde macro. Na een veerkrachtig 2023, aangedreven door de sterke Amerikaanse economische groei, zal de wereldeconomie naar verwachting vertragen met 0,4 procentpunt. tot 2,2% reële bbp-groei in 2024. De grote economieën lopen uiteen, terwijl de VS blijven groeien, Europa stagneert en China worstelt met structurele uitdagingen op het gebied van de binnenlandse groei. Het conflict in het Midden-Oosten vergroot de risico’s voor de macro-economische vooruitzichten. -economische en geopolitieke risico’s.
Jérôme Jean Haegeli, Swiss Re’s Group Chief Economist, zegt: “Afnemende economische rugwind en geopolitieke onzekerheden versterken de essentiële rol van de primaire verzekeringssector bij de risico-overdracht. Terwijl de sector zijn winstgevendheid zal blijven versterken, voornamelijk gedreven door verbeterde, voor risico’s gecorrigeerde prijzen en hogere investeringsopbrengsten, wordt op de meeste markten nog niet verwacht dat de kapitaalkosten in 2024 of 2025 zullen worden verdiend omdat de economische inflatie een negatief effect zal blijven hebben op de schadekosten.”
Volgens het Swiss Re Institute is de kracht van de arbeidsmarkt dit jaar de belangrijkste aanjager van veerkracht geweest, met werkloosheidscijfers die historisch laag zijn in de VS (3,9% vanaf oktober) en de eurozone (6,5% vanaf september), ondanks een toenemende beroepsbevolking . Dit heeft de consumentenvraag sterk ondersteund, vooral in de VS, waar de consumentenbestedingen in 2023 naar verwachting in reële termen met 2,4% zullen groeien. Volgens het Sigma-rapport is de veerkracht van de arbeidsmarkt echter geen teken van een nieuwe versnelling, maar een herinnering aan de ongelijke vertragingen van het monetair beleid, dat vaak langer duurt voordat het effect op de arbeidsmarkten heeft dan andere delen van de economie.
Groter recessierisico in Europa dan in de VS
Het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas in oktober 2023 heeft de risico’s voor de wereldeconomie vergroot. De combinatie van een inflatie boven de doelstelling en de economische veerkracht op de korte termijn in sommige geavanceerde economieën impliceert dat de beleidsrentetarieven van de centrale banken de komende twee jaar restrictief zullen blijven.
Charlotte Mueller, Swiss Re’s Chief Economist Europe, zegt: “De volledige impact van hogere rentetarieven op de reële economie moet nog doorsijpelen. Voor bedrijven zullen hogere kapitaalkosten en arbeidskosten de winstmarges in toenemende mate uithollen en tot ontslagen kunnen leiden. De Europese economie zal de komende twee jaar de grootste underperformer zijn, terwijl een aantal grote economieën zoals Duitsland al in krimp zijn.
Beleggingsresultaten zijn een belangrijker onderdeel van het rendement van de sector
In de schadeverzekeringssector zal een aanzienlijke herprijzing van het verzekeringsrisico in 2023 resulteren in een wereldwijde premiegroei van naar schatting 3,4% dit jaar en zal naar verwachting afzwakken tot 2,6% in 2024 en 2025. De impact van de economische inflatie op de claims is zal naar verwachting in de loop van 2024 en 2025 verder afnemen. De winstgevendheid van schadeverzekeringen zal verbeteren tot ongeveer 10% rendement op eigen vermogen (ROE) in zowel 2024 als 2025, ruim boven het tienjarige gemiddelde van 6,8%, volgens de bevindingen van Sigma .
De verbeteringen in de winstgevendheid zijn te danken aan hogere beleggingsrendementen gezien het hogere renteklimaat, maar ook aan betere verzekeringsresultaten als gevolg van meer evenredige premietarieven voor zowel commerciële als persoonlijke verzekeringen. De huidige beleggingsrendementen in het schadesegment zijn in 2023 de 3,3% gepasseerd en zullen verder stijgen naar ongeveer 3,7% in 2024 en 3,9% in 2025. Het acceptatiebeleid wordt ook ondersteund door desinflatie en verbeterde voorwaarden, die naar verwachting de gevolgen van de crisis steeds verder zullen verzachten. de effecten van inflatie op de schadekosten.
Hoge rentetarieven, grotere vraag: spaarpremies van 4 biljoen dollar in 2033
De aanpassing aan het nieuwe normaal van hogere rentetarieven is ondersteunend voor de mondiale levensverzekeringssector. Swiss Re Institute verwacht de komende twee jaar een sterke groei in spaarproducten, aangedreven door een groeiende mondiale middenklasse, waarbij individuen steeds meer naar verzekeraars kijken voor hun pensioenplanning.
Volgens het Sigma-rapport bevindt de premiegroei zich op een robuust herstelpad met een totale reële mondiale premiegroei van 1,5% in 2023, na een krimp van 0,7% in 2022, en een nog hogere premiegroei op de middellange termijn (2024-2025). : 2,3%). Dit wordt grotendeels aangedreven door de opkomende markten (+5,1%), maar wordt ook ondersteund door de geavanceerde markten (+1,3%).
In 2022 werd wereldwijd ongeveer 2,3 biljoen dollar aan spaarpremies uitgeschreven.
Het Swiss Re Institute voorspelt dat dit zal groeien tot 4,0 biljoen dollar in 2033, een gemiddeld jaarlijks groeipercentage van 2,7% in reële termen. Dit zou zich vertalen in 1,7 biljoen dollar aan extra spaarpremies in de komende tien jaar, een stijging van 65% in de premies voor nieuwe bedrijven vergeleken met de afgelopen twintig jaar. De groeivoorspellingen van het Swiss Re Institute voor het komende decennium zijn aanzienlijk gestegen, grotendeels omdat de afgelopen twintig jaar negatief werden beïnvloed door de mondiale financiële crisis, het tijdperk van de lage rente en de pandemie.
