Swiss Re Institute: Keuze voor captives breidt zich uit naar Azië en Latijns-Amerika

Aangezien premieverhogingen en de marktverstoring door Covid-19- gevolgen hebben voor zakelijke  verzekeringen, kiezen bedrijven steeds vaker captives om hun risico’s zelf te verzekeren, en het gebruik ervan breidt zich uit naar Azië en Latijns-Amerika, zo komt naar voren uit het recente  Economic Insight van Swiss Re Institute.

Het rapport ‘Hard market solutions: captive insurance thrives in tough times’ meldt dat het gebruik van  captives ook uitbreidt naar middelgrote bedrijven, “waarvoor nieuwe bedrijfsmodellen voor captives mogelijkheden bieden om zelf flexibeler en efficiënter te verzekeren”.

 Swiss Re zegt dat de huidige premieverhoging de sterkste is in 20 jaar en verwacht dat dit doorzet in 2022. “Zakelijke verzekeringsmarkten ervaren tariefstijgingen, capaciteitsverminderingen en strengere controle door verzekeraars, aangezien de markt reageert op Covid-19-gerelateerde schades, inflatie, bovengemiddelde catastrofeschades en seculiere neerwaartse druk op het beleggingsrendement. “

De disruptie en onzekerheid op de wereldwijde zakelijke verzekeringsmarkten als gevolg van premieverhogingen en de pandemie zetten bedrijven ertoe aan om captives te onderzoeken, zegt Swiss Re. “Veel zakelijke verzekeringsprogramma’s verhogen de eigen risico’s, inhoudingen en de keuze voor co-assurantie als manieren om de verzekeringsuitgaven te beteugelen. De druk zet bedrijven ertoe aan om meer gebruik te maken van bestaande captive-verzekeraars en nieuwe captives te vormen.”

De Swiss Re Insight meldt verder dat er wereldwijd nu meer captive verzekeringsmaatschappijen zijn dan traditionele verzekeraars, naar schatting meer dan 7.000 captives die in meer dan 70 rechtsgebieden zijn gevestigd. “Met een hoge penetratiegraad  onder grote bedrijven in Noord-Amerika en Europa, verspreidt het gebruik van captives zich geografisch naar Azië en Latijns-Amerika. Volgens een recent onderzoek van Aon zal wereldwijd 46% van de bedrijven waarschijnlijk een nieuwe captive verkennen. In Azië-Pacific en Latijns-Amerika, waar het gebruik van captives lager is, is dat aandeel hoger met 57% van de respondenten.”

Het merkt voorts op dat het gebruik van captives zich uitbreidt naar middelgrote bedrijven, in lijn met de groei van alternatieve bedrijfs- en bedrijfsmodellen voor captive-verzekeraars, die voldoen aan de behoeften van een breder spectrum van organisaties.  Swiss Re concludeert: “We verwachten een aanhoudend momentum op de wereldwijde markt voor captives, aangezien bedrijven een flexibelere en efficiëntere verzekeringsoplossing zoeken te midden van de onzekerheid binnen de huidige harde markt.”