SUREbusiness: “Nederlandse verzekeraars laten premie liggen”

 

 Levent Türkmen, directeur-eigenaar van de in zakelijke schadeverzekeringen gespecialiseerde dienstverlener SUREbusiness, is van mening dat Nederlandse verzekeraars premie laten liggen. “Ik signaleer een sterke belangstelling van buitenlandse risicodragers om dekkingscapaciteit aan te bieden in de Nederlandse markt. Dit is een reactie op een ontwikkeling die zich bij de grotere Nederlandse verzekeraars op dit moment voordoet.”

Volgens hem beperken deze verzekeraars sterk het dekkingsgebied waarop men actief wil zijn. “Steeds meer is de focus gericht op commodity-risico’s waar men elkaar verdringt maar tegelijkertijd grote gaten vallen in het aanbod. Bij veel verzekeraars zien we een uitstroom van medewerkers met diepgaande deskundigheid op het gebied van zakelijk schade. Dit leidt ertoe dat bij aanbieders bijvoorbeeld de acceptanten worden afgeschermd voor directe contacten met de onafhankelijk adviseurs. Dit met als argument dat dit soort contacten voor de deskundige acceptanten die er nog wel zijn, te veel tijd kosten.”

Koerswijziging nodig

Die onafhankelijk adviseurs hebben volgens hem in de praktijk nu juist vaak behoefte aan maatwerk ten aanzien van de verzekeringsdekking en rechtstreeks overleg met de acceptanten. “De ruimte die Nederlandse verzekeraars hierdoor bieden voor buitenlandse verzekeraars om samen met gevolmachtigden de Nederlandse markt te betreden is groot. Tenzij de verzekeraars hun koers wijzigen denk ik dat de komende jaren een steeds groter deel van de premiestroom zakelijk schade zich zal verleggen naar deze nieuwkomers. Als SUREbusiness bieden wij ook aan juist die buitenlandse verzekeraars een platform via welke ze direct toegang hebben tot de in zakelijke schadeverzekeringen gespecialiseerde advieskantoren.”

 Sterke groei

SUREbusiness is gespecialiseerd in zakelijke schadeverzekeringen met daarbinnen de nadruk op Brand en Aansprakelijkheid. De onderneming is opgericht in 2015. Ondertussen maken 300 financieel advieskantoren gebruik van de diensten van SUREbusiness. Kantoren krijgen op deze wijze via één acceptatiepunt en één schade afhandelingspunt toegang tot het productassortiment van de 13 volmachten waarover SUREbusiness op dit moment beschikt. SUREbusiness heeft een sterk eerste kwartaal 2018 achter de rug. De nieuwe premie schade zakelijk steeg met ruim 1 miljoen euro.  Het blijkt dat 83% van de 286 aangesloten kantoren deze groei veroorzaken door hun zakelijke verzekeringen steeds meer bij SUREbusiness onder te brengen.

Directeur Levent Türkmen verwacht voor heel 2018 een doorzetting van deze tendens: “Ik voorzie voor de rest van 2018 een krachtige doorzetting van de groei. De basis hiervoor is natuurlijk het algemene economische klimaat. De BV Nederland ziet de omzet groeien en er wordt weer fors geïnvesteerd. Dat gaat hand in hand met de groei van de behoefte om risico’s af te dekken. Voor SUREbusiness versnelt de groei nog eens harder doordat aangesloten intermediairs, die vaak voorzichtig met één of twee posten beginnen, na deze eerste ervaring meer nieuwe verzekeringen via SUREbusiness onderbrengen. Er zal eveneens een extra impuls uitgaan van de assortimentsuitbreiding in dit kwartaal van tenminste vier nieuwe volmachtenverzekeraars.”