Stichting toetsing verzekeraars start  thema-onderzoek fraude in  februari

 

Dit jaar staat bij de Stichting toetsing verzekeraars (Stv) in het teken van afronding van de cyclus met thema-onderzoeken. Dat betekent dat de Stv begin 2018 alle keurmerknormen heeft  getoetst bij de keurmerkhouders. Maar voordat het zo ver is, kunnen de keurmemrkhoduers een aantal malen een bezoek van Stv-medewerkers verwachten bij keurmerkhouders langs. In een vandaag (30 januari jl.) verschenen nieuwsbrief meldt de Stv een overzicht van de thema-onderzoeken die nog volgen.

Thema-onderzoek Fraude

Eind 2016 hebben alle keurmerkhouders de informatie-uitvraag over het thema Fraude van het Stv ontvangen. Dit thema-onderzoek richt zich op de norm over fraudebeleid. Tijdens dit thema-onderzoek richt de Stv zich op het fraudebeleid en de daadwerkelijke fraude-aanpak van de keurmerkhouders. Vanaf eind februari zullen de eerste bedrijfsbezoeken voor dit thema plaatsvinden en in de zomer van 2017 kunt u de overkoepelende themarapportage tegemoetzien.

In de zomer van dit jaar start de Stv het thema-onderzoek Kwaliteitsbeleid , waarin wordt ingegaan op normen Kwaliteitsbeleid, Interne kwaliteitsaudits en Klanttevredenheidsonderzoek. Daarin wordt in elk geval de rapportage wrden opgevraagd van de meest recente interne audit, conform de eis bij norm 13 Interne kwaliteitsaudit. Enkele keurmerkhouders hebben niet kunnen meedoen met een van de thema-onderzoeken, bijvoorbeeld omdat zij een onderzochte verzekering niet verkopen. Bij deze keurmerkhouders zal de Stv in 2017 die relevante normen ook nog toetsen, zodat eind 2017 de beoordeling van alle normen zijn afgerond. Daarnaast wordt dit jaar gebruikt  om eventuele herbeoordelingen op recente thema’s te doen.

Met betrekking tot het jaar 2018 en verder  stelt de Stv: “Na 2017 is de beoordelingscyclus met thema-onderzoeken afgerond. Om te bepalen hoe wij onze onderzoeken daarna verder zullen vormgeven, hebben wij een klankbordgroep samengesteld. Deze klankbordgroep bestaat uit elf bestuurders en directeuren van keurmerkhouders; groot en klein, uit alle branches. In 2017 zal de klankbordgroep input geven over de normen van het Keurmerk en de toetsing daarvan na 2017. De eerste bijeenkomst van de klankbordgroep staat eind februari gepland. Wij houden u in deze nieuwsbrief op de hoogte van ontwikkelingen uit de klankbordgroep.”