Stichting Assurantie Registratie van start met SAR Summer Academy

Voor het eerst in het 20-jarig bestaan van de (SAR) start deze zomer de SAR Summer Academy. De afgelopen periode is volgens de SAR wederom gebleken dat er een groeiende behoefte is aan goede praktische opleidingen en workshops. Tijdens de coronaperiode hebben de ingeschrevenen in groten getale deelgenomen aan de diverse online masterclasses en webinars. Gedurende de zomer van 2020 kunnen ook niet-ingeschrevenen deelnemen aan speciale zomerworkshops en masterclasses van de SAR Summer Academy.

De SAR start de Summer Academy met het aanbieden van de best lopende en gewaardeerde PE-sessies van de afgelopen periode. Op 28 juli is de eerste bijeenkomst van de SAR Summer Academy gepland. Deze vindt plaats in het conferentiecentrum Woudschoten te Zeist. Docenten Pieter Jansen, consultant en verbonden aan Strategic Risk Solutions Europe en drs. Raymond Bothof RA, bedrijfsschade-expert Context trappen af met een zeer praktische en interactieve workshop ‘Bedrijfsschade – verdieping en actuele lessen uit de praktijk’. Zij gaan onder andere in op de ervaringen hoe de wereld ineens anders is geworden door de coronacrisis, wat te verzekeren is in onzekere economische tijden én de rol van de adviseur.

 De tweede workshop op deze dag met het actuele onderwerp ‘Asbest’ wordt verzorgd door Piet Bosma, jurist en brand- en aansprakelijkheidsexpert. Aan de orde komen onder andere: het beoogde asbestdakenverbod ‘2024’, de consequenties daarvan voor de verzekeringsmarkt en aansprakelijkheid bij asbestcalamiteiten.

Woensdag 29 juli 2020 en Dinsdag 18 augustus 2020

Ook voor woensdag 29 juli en dinsdag 18 augustus staan inmiddels een dubbele sessie gepland.

12.00 tot 15.30 uur: Fraude door Nancy Carels

In deze workshop wordt de basis van fraude en fraudebeheersing besproken. Er wordt aandacht besteed aan de vormen van fraude, de oorzaken en de fraudeurs zelf. Tevens wordt er gekeken naar de specifieke rol van de gevolmachtigde in het fraudeproces. Naast de theorie is er ruimte voor praktische zaken en worden er tips & tricks gegeven. Ook interne fraude zal aan bod komen. Nancy Carels is manager Quality & Risk Control en feitelijk leider bij One Underwriting (het volmachtbedrijf van Aon). Daarnaast is zij Register Coördinator Fraudebeheersing en in die hoedanigheid ook bestuurslid van het Register Coördinator Fraudebeheersing.

15.45 tot 20.00 uur: UvA Masterclass Risicocultuur door Rob van Erp.
In deze masterclass worden de verschillende vormen van risicocultuur besproken en hoe zich dat verhoudt tot de organisatiecultuur.Hoe herken je die verschijningsvormen en wat zijn de gevolgen van een ‘foute’ risicocultuur? Wat is jouw persoonlijke kijk op risico’s en hoe kan dat conflicteren met die van een ander?Wat zijn de kenmerken van een ‘goede’ risicocultuur en hoe kan je die bevorderen?


Om deze vragen te beantwoorden wordt onder andere gebruik gemaakt van:
– Corporate governance code;
– COSO 2017 en ISO 31000:2018
– Onderscheid tussen hard controls en soft controls;
– Verschillende casuïstiek uit de praktijk en om zelf mee te oefenen.
Docent is Rob van Erp. Hij Werkt 20 jaar op het gebied van (financial en non-financial) risicomanagement en heeft gewerkt bij EY als consultant, voor ABNAMRO als hoofd ORM voor Global Financial Markets en bij Zilveren Kruis als Hoofd Risk Management, Compliance en fraude. Rob is nu zelfstandig adviseur risicomanagement en docent voor de Actuarial Practice Cycle (APC) en Verzekeringskunde (beiden UvA) en het Actuarieel Instituut.

Dinsdag 18 augustus 2020

12.00 tot 15.30 uur: Masterclass De aansluiting van het verzekeringsprogramma bij het risicomanagement van de organisatie door Guido de Smidt


Naast risicomanagement, heeft elke organisatie ook een verzekeringsprogramma. Dit programma sluit nooit 100% aan op het risicomanagement, maar slechts gedeeltelijk. Hoe bereiken we nu een zo goed mogelijk aansluiting en bewustwording van het belang van het verzekeringsprogramma bij onze klanten. Om deze vraag te beantwoorden, plaatsen we het verzekeringsprogramma in deze masterclass in een bredere context van risico en risicomanagement. In onze dagelijkse praktijk als verzekeringsadviseur zijn we immers vaak bezig met een bepaalde oplossing voor een risico: de verzekering.


Deze masterclass geeft inzicht in de volgende aspecten:
– Geschiedenis van risico en onzekerheid, waar komen we vandaan?
– Wat is de aard en wat zijn de verschijningsvormen van risico?
– Hoe meten we risico?
– Hoe vinden we de beste aansluiting van het verzekeringsprogramma bij het risicomanagement van de organisatie?
– Kort inkijkje naar de toekomst van de verzekeringsadviseur?
– Tips voor deelnemers die zich verder in deze materie willen verdiepen.


Guido de Smidt werkt ruim 30 jaar in de verzekeringssector en heeft ervaring in het Provinciale en het Beursbedrijf. Vanaf 2001 werkt hij voor Aon Commercial Risk Solutions in het segment Global Corporate Clients. Hij is bedrijfskundige en gecertificeerd Risk Manager Financiële Instellingen (CFA). Hij publiceerde recent wetenschappelijk onderzoek naar de perceptie van Cyber risico. Naast zijn werk bij Aon is hij studiecoördinator aan de VU Master Risk Management for Financial Institutions.

15.45 tot 20.00 uur: Aansprakelijkheid en het verhalen van schade door Piet Bosma

Piet Bosma zet in deze workshop verschillende aspecten van het aansprakelijkheidsrecht uiteen. In vogelvlucht komen onder meer aspecten van bewijsrecht, het deugdelijk opbouwen van een juridische case en de verschillende aansprakelijkheidsgronden aan de orde. Ook neemt hij de aanwezigen meein de verschillende regresregelingen. Ondersteund met praktijkvoorbeelden laat Piet u de valkuilen en mogelijkheden van het verhalen van schade zien. Een boeiende en leerzame cursus, waarna u uw klant nog beter kan bijstaan.
mr. Piet Bosma NIVRE-reIs jurist en als brand- en aansprakelijkheidsexpert en regresjurist, adviseur asbestcalamiteiten, docent verzekeringen en aanverwante onderwerpen. Hij is werkzaam bij Lengkeek.

De inschrijving is gestart voor een ieder die geen registratie heeft bij één van de registers van de SAR, maar wél interesse heeft in actuele onderwerpen uit het aanbod van de RMiA PE-sessies. De prijs van de bijeenkomst van 28 juli bestaande uit de twee hiervoor genoemde workshops, catering en deelnamecertificaat bedraagt € 499,– (BTW vrijgesteld). Wilt u deelnemen? Stuur dan een e-mail naar info@sar.nu.nl.

Wilco de Haan, voorzitter van het RMiA-register: “In dit jubileumjaar van de SAR gaan we een start maken om via de SAR Summer Academy eenieder zijn of haar vakkennis op een hoger peil te brengen en te houden. Daarnaast is dit een mooie gelegenheid om kennis te maken met de SAR en de toegevoegde waarde van inschrijving in een van de registers.”