S&P: Toename schadeherverzekeringspremies lager dan verwacht

Volgens een recent gepubliceerd rapport van S&P Global Ratings Inc. waren de stijgingspercentages voor schadeherverzekeringspremies op 1 januari 2021 lager dan verwacht, omdat herverzekeraars in 2020 zoveel capaciteit beschikbaar gesteld, waardoor de onderhandelingsmacht van cedenten werd gestimuleerd en de premieverhogingen afzwakten.

Herverzekeraars verscherpten de voorwaarden tijdens de afgelopen renewals, waarbij overdraagbare ziekten en stille cyberuitsluitingen meer aandacht kregen. De premies voor herverzekeringen vertonen een opwaartse trend en zijn de afgelopen twee jaar gestegen, maar de stijgingen aan het einde van het jaar waren ‘lager dan waarop herverzekeraars hadden gehoopt, aldus het rapport’.

De VS zagen de grootste premiestijgingen, waarbij de portefeuilles die het sterkst werden getroffen met verhogingen tot 25%, terwijl die voor accounts zonder extreem veel nat-cat schades beperkt bleef tot 15%, zo lieten S & P-cijfers. In het Verenigd Koninkrijk zagen accounts met relatief veel nat cat-schades de premies verhoogd zien met 5% tot 15% en in heel Europa stegen deze met 5% tot 10%. Sommige accounts zonder veel schade zagen in het VK een minimale premieverhoging terwijl de premies in continentaal Europa stabiel bleven.

De stijgingen werden gedeeltelijk beperkt door de $ 15,4 miljard aan nieuw eigen vermogen dat door herverzekeraars werd aangetrokken, samen met $ 8,2 miljard aan schulden, aldus S&P, onder verwijzing naar cijfers van Aon PLC. “Dit bleek een onderhandelingsvoordeel te zijn voor kopers van herverzekeringen”, aldus S&P.

De capaciteit voor herverzekeringen met terugwerkende kracht werd versterkt door capaciteit die vrijkwam uit aan verzekeringen gekoppelde securities. Polisvoorwaarden kregen evenveel of meer aandacht als de premiestelling, aldus het rapport. Uitsluitingen van overdraagbare ziekten werden algemeen aanvaard op short tail lines, maar werden relatief minder geaccepteerd met long-tail lines

“Ondanks aanzienlijke premiestijgingen en overall  een  beperkte capaciteit, konden bedrijven financiële bescherming kopen door de recorduitgifte van catastrophe bonds en van bepaalde traditionele herverzekeraars die bereid waren dekking te bieden vanwege de verbeterde prijsstelling”, aldus het rapport.