S&P: Schadelast conflict Rusland-Oekraïne voor verzekeraars kunnen oplopen tot $ 35 miljard

S&P Global raamt de schadelast als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne voor verzekeraars op  $ 16 miljard tot $ 35 miljard.  Dit is inclusief mogelijke schades  op luchtvaartverzekeringen van in totaal $6 miljard tot $15 miljard, zo blijkt uit een rapport van het ratingbureau deze week.Andere gespecialiseerde verzekeringen die waarschijnlijk door het conflict zullen worden getroffen, zijn cyberverzekeringen, politieke risico’s en transportmolestverzekeringen  

Op de luchtvaartmarkt wordt al jaren juridisch getouwtrek gevoerd tussen verhuurders en verzekeraars over vliegtuigen die in Rusland vastzitten als gevolg van de invasie van Oekraïne en de daaropvolgende westerse sancties. ‘s Werelds grootste vliegtuigverhuurder AerCap heeft een verzekeringsclaim van $  3,5 miljard r ingediend voor meer dan 100 jets die vastzitten in Rusland.  “Wij denken dat het vele jaren kan duren om de uiteindelijke schadelast van vliegtuigleasemaatschappijen, verzekeraars en herverzekeraars te regelen”, aldus S&P.

De 21 grootste herverzekeraars ter wereld met een rating van S&P zullen waarschijnlijk ongeveer de helft van de totale schadelast  lijden, aldus S&P. Dit zou de winst van de meeste van hen treffen, terwijl het voor ‘een paar uitschieters’ ook hun kapitaalpositie zou kunnen aantasten, aangezien zij dit jaar ook al met grote verliezen door natuurrampen worden geconfronteerd.