S&P Global: Combined ratio schadeverzekeringen verslechtert in derde kwartaal

De combined ratio voor het derde kwartaal van de Amerikaanse schadeverzekeringssector verslechterde tot ongeveer 106,6% van 103,7% in het tweede kwartaal – het hoogste niveau sinds 2017, zei Standard & Poor’s Global Market Intelligence in een recent verschenen rapport.

De verslechtering van de belangrijkste maatstaf voor winstgevendheid van de industrie vloeit voort uit het feit dat de personal lines-verzekeraars de dupe werden van schades door orkaan Ian en inflatiedruk. Met $15 miljard markeerde het netto verzekeringstechnisch verlies van de sector ook een diepterecord in 20 kwartalen, op basis van de voorlopige schatting van S&P Global.

De aanhoudende sterke groei in geschreven en verdiende premies en gunstige kalenderjaarresultaten in werknemerscompensatieverzekeringen hielpen echter de omvang van het verlies te beperken, aldus S&P Global in zijn analyse. Catastrofe schades in het kwartaal troffen verschillende property-lines, met inbegrip van particuliere cascodekkingen, terwijl verhoogde kosten voor reparatie en vervanging van voertuigonderdelen en de langer dan gebruikelijke tijd om auto verzekeringsclaims te sluiten bleef wegen op de industrie. De particuliere autoverzekeringsbranche genereerde een direct geleden schaderatio van 84,7% in het derde kwartaal, inclusief 80,7% in WA-aansprakelijkheid en maar liefst 90,4% in private cascoschade-segment.

De schaderatio’s stegen ook in het kwartaal bij woonverzekeringen, zakelijke multi peril  en brand en aanverwante lijnen als gevolg van Ian en hogere kosten voor bouwmaterialen en arbeid. Aan de andere kant daalde de direct geleden schaderatio over het kalenderjaar in workers compensation  tot een magere 43,6% van 45,8% in het tweede kwartaal. De directe verliezen daalden tijdens een periode van snelle premiegroei doordat de loonsom van werkgevers toenam.

De gegevens versterken de urgentie die verzekeraars al hebben getoond rond tariefverhogingen op particuliere auto business, zei S & P Global.”Het toont ook de aanzienlijke volatiliteit aan die catastrofeschades blijven inbrengen in de kwartaalresultaten, zelfs als rekening wordt gehouden met een aanzienlijke herverzekeringsdekking voor orkanen.”.