Analisten van JP Morgan hebben gemeld dat de solvabiliteitsratio’s van Europese herverzekeraars de afgelopen twee jaar veerkrachtig zijn gebleven ondanks de macro-onzekerheden.” De analisten schrijven: “Wij zijn van mening dat de Europese verzekeraars de macro-uitdagingen sinds begin 2020 goed hebben doorstaan en in een historische context sterk gekapitaliseerd zijn, wat een aanhoudend aantrekkelijk kapitaalrendement in de toekomst ondersteunt, met sterke buffers tegen schade- en marktrisico’s.”
De gemiddelde sectorale Solvency II-positie voor Europese verzekeraars geraamd op 218% in 1H22. Op het hoogtepunt van de pandemie daalde de gemiddelde Solvency II-ratio van de sector tot 190%. Daarna verbeterde deze gestaag tot 198% in FY20, 210% in FY21 en 218% in 1H22.De analisten verwachten dat de ratio eind 2022 op dit comfortabele niveau zal blijven.Ondertussen is de solvabiliteitspositie in alle subsectoren sterk, vooral bij herverzekeraars en conglomeraten, wat volgens de analisten het royale kapitaalrendement van de sector verder zou moeten ondersteunen.
Herverzekeraars hebben op 1H22 gemiddelde SII-ratio’s van 244% (242% exclusief Swiss Re). Dit wordt gevolgd door de samengestelde verzekeraars met 230% (223% exclusief Zurich Insurance), terwijl de Britse autoverzekeraars achterblijven bij de andere Europese verzekeraars met een gemiddelde ratio van 170%. JP Morgan schrijft: “De meeste verzekeraars publiceren de gevoeligheid van hun solvabiliteitsratio’s voor belangrijke macro-economische factoren zoals rentetarieven, kredietrendementen en bewegingen op de aandelenmarkt. “Uit deze gegevens blijkt dat hogere rendementen de solvabiliteitspositie van bijna alle verzekeraars ondersteunen, op enkele uitzonderingen na. Aan de andere kant kan de impact van de verbreding van de credit spread per bedrijf verschillen.”