SIVS keert 128.850 euro uit


De Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa (SIVS) heeft vorig jaar 128.850 euro uitgekeerd. In totaal hebben 301 rechthebbenden een uitkering ontvangen, waarvan meer dan negentig procent onder de duizend euro. De hoogste uitkering bedroeg € 17.455.

Volgens directeur Matthijs Bas blijkt uit reacties van aanvragers dat vooral de informatie als waardevol wordt beschouwd. “Wij komen soms met extra informatie over familieleden die zijn weggevoerd en omgebracht over wie vaak niets of weinig bekend was. Door een van onze onderzoeken zijn zelfs enkele familieleden met elkaar in contact gekomen die van elkaars bestaan niks wisten. Dat maakt ons werk heel dankbaar.”

Bas vormt samen met onderzoeker Maarten van der Meer het secretariaat van de stichting. De kosten van SIVS worden gedragen door vier leden van het Verbond van Verzekeraars die historisch gezien het meest bij de problematiek zijn betrokken.In 2022 heeft de stichting 222 nieuwe aanvragen ontvangen. Tot nu toe zijn er 23.217 aanvragen ingediend en is er bijna negen miljoen euro uitgekeerd aan zo’n 15.000 rechthebbenden.Stichting Sjoa?
De Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa is voortgekomen uit de overeenkomst die het Verbond van Verzekeraars en het Centraal Joods Overleg in november 1999 hebben gesloten. Deel van die overeenkomst was het ter beschikking stellen van twintig miljoen gulden voor niet-uitgekeerde levensverzekeringspolissen na de Tweede Wereldoorlog.
SIVS werd belast met het onderzoek en het uitkeren van deze niet uitgekeerde polissen aan rechthebbenden. Inmiddels is meer dan 99 procent van alle aanvragen afgehandeld.