Sigma Study Swiss Re: Wereldwijde verzekeringssector herstelt sterk van door COVID-19 veroorzaakte terugval

• Het totale volume aan verzekeringspremies in de wereld zal zich in 2021 herstellen tot het niveau van vóór de  COVID-19-pandemie;

• De vraag naar verzekeringen zal in 2020 sterk afnemen als gevolg van de pandemie; de wereldwijde premies voor levensverzekeringen zullen met 6% dalen en de schadeverzekeringen met 0,1%;

• In de levenbranche zullen spaarproducten het zwaarst worden getroffen; in de schadebranche-, reis- en handelsgerelateerde businesslines  het meest te lijden hebben;

• Onder leiding van China zullen opkomende verzekeringsmarkten de wereldwijde markt ondersteunen met een totale premie die dit jaar met 1% zal stijgen en met 7% in 2021;

•  De tariefsverhogingen in zakelijke verzekeringen zal de winstgevendheid in de schadeverzekeringsbranche versterken; bovendien zal het toenemende risicobewustzijn als gevolg van COVID-19 de  premiegroei ondersteunen in vele bedrijfstakken op langere termijn.

Dat zijn enkele uitkomsten uit de meest recente Sigma Study van Swiss Re, waarin als rode draad wordt geconcludeerd dat de verzekeringssector de door COVID-19 veroorzaakte wereldwijde economische recessie van dit jaar zal overwinnen.

”De sterkste economische krimp sinds de jaren dertig zal leiden tot een daling van de vraag naar verzekeringen in 2020, meer nog voor levensverzekeringsproducten, met een verwachte wereldwijde premie van 6%, dan voor schadeverzekeringen (-0,1%). Het totale premievolume keert echter al in 2021 terug naar het niveau van vóór de crisis, naast een langduriger herstel in de wereldeconomie. Er zal binnen de sector sprake zijn van verschillende ontwikkelingen, met premievolumes voor schadeverzekeringen boven het niveau van vóór de crisis en voor de levensector onder dat niveau. De opkomende economieën, geleid door China, zullen de comeback van de verzekeringsmarkt ondersteunen.

Veerkracht

“De verzekeringssector toont veerkracht in het licht van de door COVID-19 veroorzaakte economische neergang”, zegt Jerome Jean Haegeli, Group Chief Economist bij Swiss Re. “De omvang van de premiedalingen zal vergelijkbaar zijn met die van de wereldwijde financiële crisis in 2008-2009, hoewel de economische krimp van dit jaar met ongeveer 4% veel groter zal zijn. In tegenstelling tot de wereldeconomie, verwachten we een sterk V-vormig’’  herstel van de verzekeringspremies, een opmerkelijke uitkomst gezien het feit dat de wereld momenteel in de greep is van de diepste recessie ooit.”

Een belangrijke reden voor een beter resultaat in de schadeverzekeringssector is dat de COVID-19-crisis toesloeg in een tijd van premieverhogingen, die de omzetgroei heeft ondersteund. Premies in handels- en reisgerelateerde verzekeringsactiviteiten zoals scheepvaart, luchtvaart en kredietverzekeringen zullen het hardst worden getroffen. Property en medische verzekeringen zullen stabieler zijn. Opkomend Azië, geleid door China, ondersteunt de veerkracht van de markt in 2021. Swiss Re Institute schat dat het totale premievolume in geavanceerde markten (leven en niet-leven) dit jaar met 4% zal krimpen en zal terugkeren naar een positieve groei van meer dan 2% in 2021 In de opkomende markten blijft de premiegroei in beide jaren positief, met 1% in 2020 en 7% in 2021.

Schadelast onzeker


Er bestaat uitzonderlijke onzekerheid over wat de uiteindelijke claimlast van de pandemie zal zijn, met een gemiddelde van de huidige schattingen van verschillende externe en openbare bronnen van ongeveer 55 miljard dollar. De verzekeringssector is zeer kapitaalkrachtig genoeg  om de COVID-19-schokop te  kunnen vangen. De bovenkant van het totale aantal ramingen van schadeclaims voor schadeverzekeringen is volgens de meeste externe verzekeringsanalyses  100 miljard dollar, vergelijkbaar met de schadelast veroorzaakt door de orkanen Harvey, Irma en Maria in 2017, die ook door de industrie zijn opgevangen “, zegt Haegeli .

“De COVID-19-ervaring benadrukt het belang van een verzekering voor pandemieën. Het is een les voor zowel verzekeraars als beleidsmakers die, in het belang van maatschappelijke en economische stabiliteit op lange termijn, moeten proberen meer publiek-private partnerschapsoplossingen voor pandemierisico’s te ontwikkelen.”

 Uitdagingen

De COVID-19-crisis zal volgens hem uitdagingen opleveren voor de winstgevendheid van de industrie. “ Naast pandemie-gerelateerde schades zullen de beleggingsopbrengsten gematigd blijven omdat de rentetarieven langer laag blijven, Voor de levensector zullen uitkeringen als gevolg van COVID-19 waarschijnlijk een beperkte impact hebben, maar de dalende verkoop- en provisieinkomsten als gevolg van beperkte persoonlijke interacties vanwege de lockdown-maatregelen die zijn opgelegd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zullen dit jaar de winst drukken .”

Aan de andere kant heeft COVID-19 plaatsgevonden  in een tijd van een verhardende markt in het schadeverzekeringsbedrijf, een trend die zich waarschijnlijk zal voortzetten te midden van potentieel hoge schades en een krimpend aanbod aan verzekeringen, vooral in zakelijke  sectoren. Dit, en het verwachte herstel van de verzekeringsvraag, zal de winst op langere termijn ondersteunen. De ervaring met de gezondheid-  en economische crises van dit jaar zal het risicobewustzijn en de vraag naar risicobescherming in vele bedrijfstakken vergroten. De COVID-19-schok zal waarschijnlijk ook andere paradigmaverschuivingen versnellen, zoals een herstructurering van wereldwijde toeleveringsketens om toekomstige verstoringsrisico’s in de ketens van bedrijven te beperken, wat leidt tot nieuwe pools in property,  engineering en garantieverzekeringen.