Sharon van Herel (HDI Global) over de toekomst van zakelijk verzekeren: “Een goede verhouding gaat over meer dan prijs en risico””

“In 2018 hebben we de markt verteld hoe ongezond de situatie was op dat moment. In de voorgaande jaren waren de prijzen van verzekeringen immers alleen maar gedaald, terwijl de risico’s in de wereld enorm zijn toegenomen. Het was toen belangrijk om een dialoog te starten over hoe we prijs en risico weer met elkaar in balans konden brengen. Het is mooi om te merken dat dit uitgangspunt nu in onze sector de basis wordt.” Die woorden sprak HDI’s Managing Director in een speciaal interview met Charles Groenhuijsen over de toekomst van de zakelijke verzekeringsmarkt. Het gehele interview is

Het is volgens haar goed om te beseffen dat winstgevendheid voor verzekeraars zorgt voor verzekeringscapaciteit. “In een ongezonde markt krimpt de capaciteit en zijn verzekeraars geneigd om zich iets meer terug te trekken. Dan blijft de ondernemer met meer risico zitten. Dat is onwenselijk. Want als ondernemers met te veel risico blijven zitten, dan raken we als verzekeraars de hele economie. Daarvoor is het essentieel dat ons verzekeringsstelsel gezond is. Alleen dán kunnen verzekeraars er zijn voor ondernemers en hun bedrijfscontinuïteit waarborgen.” 

Zij pleit voor meer samenwerking bij de hele  grote risico’s, die niet door één verzekeraar gedragen kunnen worden maar waarvoor samenwerkingsverbanden moeten worden opgezet, zoals voor klimaatrisico’s. “Daar moeten dus oplossingen voor bedacht worden in onze markt. Dat is een spannend dossier. Het speelveld is immers véél internationaler geworden. Hoe gaan we met nationale en internationale partijen gezamenlijk lokale Nederlandse oplossingen bedenken? Bestaat er dan nog voldoende solidariteit? Dat is een goede dialoog waard.”

Riskconsultant

Van Herel  zegt ervan overtuigd te zijn dat het zijn van riskconsultant de toekomst is voor verzekeraars. “De goede verhouding met onze distributiepartners en klanten wordt niet alleen bepaald door prijs en risico. Verzekeren gaat over zo veel meer dan alleen geld uitkeren als er zich schade voordoet. Dan zou iedere vermogende partij morgen een bordje op de deur kunnen hangen met ‘ik ben ook verzekeraar’. Juist wíj moeten onze kennis over risico’s steeds meer inzetten om schade te voorkomen. Moderne technologie als big data en the-internet-of-things gaan ons daarbij helpen.”

Van Herel onderkent dat daarvoor andere mensen nodig zijn. “Natuurlijk blijft kennis van verzekeren, verzekeringstechniek nog steeds de kern van onze activiteiten. Maar door alle transities die zich voordoen in de maatschappij, zoals internationalisering, globalisering, digitalisering en alle technologische en organisatorische ontwikkelingen bij onze klanten, moeten wij bredere inzichten ontwikkelen. Diversity of minds bij onze medewerkers is daarom heel belangrijk. We hebben behoefte aan zij-instromers, mensen die uit de wereld van onze klanten komen en deze goed kennen. Met deze mensen kunnen wij onze eigen ontwikkeling versnellen en daarmee beter inspelen op die grote veranderingen in de samenleving.”

Op de vraag wat haar voorspelling is voor de komende tien jaar?, antwoordt Van Herel: “De transities in de maatschappij, de technologie die wij als verzekeraar kunnen toepassen, de groeiende diversiteit onder onze medewerkers, dát alles samen maakt het noodzakelijk én mogelijk dat wij als sector een veel grotere rol spelen in het voorkomen van schade in de grootzakelijke markt. Van verzekeren naar voorspellen en daarmee voorkomen van schade, dat is waar wij in de komende tien jaar op inzetten.”

Kijk hier het interview met Charles en Sharon op video: https://vimeo.com/617823982 en in het magazine http://riskenbusiness.nl/wp-content/uploads/2021/11/RB-4_2021.pdf