Schadeverzekeraars VS stevenen af op betere verzekeringstechnische winsten

Noord-Amerikaanse schadeverzekeraars zijn volgens Fitch Ratings goed gepositioneerd voor betere verzekeringstechnische winsten in 2022 dankzij aanhoudende premietrends voor zakelijke verzekeringslijnen die gunstig zijn voor verzekeraars en een waarschijnlijke stabilisatie van hun particuliere autoverzekeringsactiviteiten.

Fitch zegt  dat de volledige jaarresultaten van 2021 volgens algemeen aanvaarde boekhoudprincipes voor een peergroep van 45 Noord-Amerikaanse schadeverzekeraars en herverzekeraars premiestijgingen en over het algemeen sterke verzekeringstechnische resultaten lieten zien. Schadebedragen en andere pandemiegerelateerde effecten zijn in 2021 aanzienlijk verminderd ten opzichte van 2020, aldus het ratingbureau.

De verbeterde verzekeringstechnische performance in 2021 voor zakelijke verzekeraars en herverzekeraars in de groep werden aangedreven door gunstige schaderatio’s in aansprakelijkheidslijnen en lagere kostenratio’s op een uitgebreide premiebasis, aldus Fitch. “Specialty verzekeraars boekten de beste gecombineerde ratio van alle subsegmenten, dankzij een buitenproportionele verbetering van de premiestijgingen en een hogere vraag, met name in specialty en excess and surplus,” aldus Fitch.

 The property-casualty insurers net investment income increased by 14 percent in 2021, Fitch said, reflecting improvement in alternative investment valuations, while yields for new money fixed-income investments remained historically low. Fitch noted that as interest rates remain low, underwriting profit improvement has become increasingly important for the insurers to achieve target returns on capital.

De netto beleggingsinkomsten van schadeverzekeraars stegen in 2021 met 14%, aldus Fitch, als gevolg van een verbetering van de waarderingen van alternatieve beleggingen, terwijl de rendementen voor vastrentende beleggingen met nieuw geld historisch laag bleven. Fitch merkt op dat, nu de rentetarieven laag blijven, verbetering van de verzekeringstechnische winst steeds belangrijker is geworden voor de verzekeraars