Schadelast overstromingen Duitsland overschrijden de 26 miljard euro

De kosten van de schades als gevolg van de verwoestende overstromingen in Duitsland vorige maand zullen waarschijnlijk meer dan 26 miljard euro (30,6 miljard dollar) bedragen, zeggen officiële bronnen.  De schadelast  in de deelstaat Noordrijn-Westfalen alleen al worden geraamd op meer dan 13 miljard euro, vertelde deelstaatpremier Armin Laschet maandag in een speciale zitting van het parlement van de regio.

De schade in de naburige deelstaat Rijnland-Palts als gevolg van de overstromingen, waarbij in de twee regio’s 184 doden vielen, zal naar verwachting minstens even hoog zijn. Het geplande nationale wederopbouwfonds zou 20 tot 30 miljard euro moeten omvatten, zei Laschet, die momenteel ook de voornaamste kandidaat is om Angela Merkel op te volgen als Duitse kanselier na de nationale verkiezingen van volgende maand.Laschet zei dat hij nu hoopt dat een speciale zitting van het nationale Duitse parlement, de Bundestag, in Berlijn het fonds zal goedkeuren om een snelle geldstroom uit het fonds te garanderen.

Alleen al in Noordrijn-Westfalen zijn meer dan 150 scholen beschadigd, samen met meer dan 200 kinderdagverblijven, zei Laschet. Artsenpraktijken en meer dan 50 apotheken liepen schade op door de overstromingen, die hij  omschreef als de ergste natuurramp die zijn deelstaat heeft getroffen sinds de oprichting van de Bondsrepubliek Duitsland in de jaren onmiddellijk na de tweede wereldoorlog.

Eerder raamde het Duitse verbond van verzekeraars GDV de schade van verzekeraars op ruim 5,5 miljard euro.